CDA: ruimte voor initiatieven van de samenleving en ondernemers

Een ICE station in Hengelo, betaalbare starterswoningen, energietransitie met maatschappelijke partners en de impasse op de arbeidsmarkt doorbreken. Het zijn enkele punten uit het verkiezingsprogramma van het CDA.

Ze komen steeds dichterbij, de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. Maar waar moet je als jongere op stemmen? De Werkplaats probeert je zo goed mogelijk voor te bereiden met het Windesheim Verkiezingsdebat op donderdag 14 maart. Dagelijks zetten we één deelnemende partij de spotlights met vandaag het CDA, voluit het Christen-Democratisch Appèl.   

Zoals vanouds wil het CDA ruimte geven aan de initiatieven van de samenleving en van ondernemers. Ze komt op voor de lage- en middeninkomens. In het programma ‘Keuzes voor een beter Overijssel’ zet het CDA haar plannen uiteen.  Met Eddy van Hijum kiest het CDA voor een ervaren politicus als lijsttrekker. Eerder was hij voor dezelfde partij lid van de Tweede Kamer en de afgelopen jaren was gedeputeerde in Overijssel. De christendemocraten zijn sinds jaar en dag de grootste partij in de Provinciale Staten van Overijssel en hebben nu elf zetels.

Het CDA vindt dat woningbouwcorporaties meer huizen mogen bouwen, met name als het gaat om huurwoningen voor de middenklasse. Om Overijssel aantrekkelijk te blijven houden voor jongeren vraagt de partij in het bijzonder aandacht voor starterswoningen voor jongeren. Via startersleningen wil ze stimuleren dat jongeren hun eerste woning kunnen kopen. Van Hijum is uiterst kritisch op de klimaatplannen van het kabinet. Volgens de lijsttrekker zijn ze ‘niet realistisch genoeg’. Het CDA maakt zich zorgen over het feit dat landbouwgronden zouden worden gebruikt voor zonnenparken. Volgens de fractie gaat dat ten koste van het Overijsselse landschap. In plaats daarvan wil het CDA inzetten op energieneutrale scholen en buurthuizen. Samen met maatschappelijke partners wil de partij deze plannen ontwikkelen.

Er moet een opwaardering komen voor de spoorlijnen Enschede-Zwolle, Almelo-Hardenberg, Kampen-Zwolle en de Vechtroute. Om kleine dorpen bereikbaar te houden, hecht het CDA waarde aan concepten als de buurtbus. Ook moet er ingezet worden op provinciale fietssnelwegen. Om meer banen te creëren wil het CDA minder regels en lastenverlichting voor ondernemers. Zo wordt de impasse op de arbeidsmarkt doorbroken.

Wim Duitman komt naar het debat. Jij ook?

Kom naar het Windesheim Verkiezingsdebat, een debat over de Provinciale Statenverkiezingen speciaal voor jou: op donderdag 14 maart om 15:00 uur in G2.20. Meer weten over de verkiezingen en over ons debat? Klik dan hier en blijf op de hoogte.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *