Schreeuwen en trommelen tijdens de jaarwisseling

ZWOLLE – Dit jaar vieren we de jaarwisseling op een hele andere manier. Naast de huidige maatregelen door het coronavirus, komt het kabinet ook met een vuurwerkverbod. Dit betekent dat ondernemers in de vuurwerksector, dit jaar hun deuren moeten sluiten. Ontwikkelingsantropoloog Sanne Wassink vindt dat er een alternatief moet komen. “Als antropoloog zou ik het goed vinden als er een alternatief gedrag zou komen voor het afsteken van vuurwerk”. 

Oorsprong vuurwerk  
Vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling is een traditie die voorkomt uit twee verschillende culturen. Het maken van kabaal vindt zijn oorsprong bij de Germanen waarbij ze boze geesten en demonen verjagen. De lichtshow komt van oorsprong uit China in de vorm van siervuurwerk. De traditie vuurwerk afsteken werd pas in de laatste decennia echt populair en wordt nu gedaan door bijna elk huishouden.  

Traditie 
Volgens de antropoloog is vuurwerk afsteken ook een traditie. “Tradities zijn eigenlijk een ‘rite de passage’. Mensen vieren tradities om een overgangsfase te uiten. Onze jaarwisseling is een manier om de overgang van het nieuwjaar in te luiden en het oude jaar af te sluiten. Mensen vieren dit door gezellig samen te zijn, oliebollen te eten en ook vuurwerk af te steken. De overheid heeft vuurwerk verboden, maar zonder alternatief. Dit heeft als effect dat mensen onzeker worden en het gevoel hebben dat hen alles wordt ontnomen.” Sanne denkt dat mensen boos kunnen worden, want het is niet alleen vuurwerk dat niet mag. Het is een reeks van gebeurtenissen en dan nu ook nog dit erbij. Sanne heeft nog geen alternatieve oplossing gezien, maar hoopt dat er nog een komt. 

Te haastig 
Maarten van het bedrijf Impuls special FX is een vuurwerkexpert die ziet dat de overheid te snel is gegaan. “Vuurwerk is een vorm van voldoening en we doen het elk jaar. De overheid heeft dit te snel gedaan, zonder er goed over na te denken. Je gaat nu veel meer weerstand krijgen, dan dat mensen eraan gaan houden.” 

Herrie maken 
De overheid heeft geen alternatief gegeven voor het afsteken van vuurwerk. Sanne denkt dat er wel alternatieven bedacht kunnen worden. “Om zo toch met z’n allen te zijn en de traditie van herrie maken te vervullen. Dan kun je zeggen dat we precies om twaalf uur met z’n allen uit de ramen schreeuwen en gaan trommelen.” 

Reacties

Your email address will not be published.