De eerste Leidse gay-parade in 38 jaar

Afgelopen zaterdag stonden de straten in thema van de regenboog. Honderden mensen marcheerden door de stad en kwamen uiteindelijk bijeen op de Lammermarkt, waar een opgetogen mobiel podium hun opwachtte. Naar de mening van de deelnemers was de Leidse queer march een groot succes. Opmerkelijk is dat het de eerste pride was in Leiden sinds 1983.

Deze pride werd opgezet door een collectief van verschillende actiegroepen, onder meer Doorbraak, BIJ1 Leiden en Leiden Pride. Niet één organisatie strijkt met de eer van het opzetten van de eerste queer-parade in 38 jaar. Het was duidelijk een gezamenlijk project. Een van de initiatiefnemers, Sven, vertelt over het evenement.

“Het doel was vooral om de community hier weer te kickstarten en mensen bij elkaar te brengen. Iedereen heeft namelijk zijn eigen groepje, maar daar komen ze niet snel buiten. Want Leiden ziet zich over het algemeen niet echt ‘accessible’ voor queer mensen, waarschijnlijk door de verenigingen, maar er hangt ook een beetje een conservatieve sfeer.”

Het beeld wat Sven van Leiden schetst is niet heel progressief, en dit betreft volgens hem niet alleen de queer subcultuur.

“Er is overal weerstand, maar Leiden heeft zijn hele eigen vorm van weerstand. Deze ligt bijvoorbeeld binnen de studentenverenigingen, of in de cultuur die er op de universiteit heerst. Mensen hebben het al lastig dat er internationals zijn in Leiden! Het zijn natuurlijk vooral Nederlanders die in de verenigingen zitten. De homo’s, die snappen ze onderhand wel, maar de rest? Het is voor veel mensen nog even een extra omschakeling, die velen nog niet hebben gemaakt.”

Of de Leidse Pride voor herhaling vatbaar is, weet Sven nog niet zeker.

“Dat zou ik niet kunnen zeggen. In een ideale wereld? Ja! Elk jaar! Maar zover wordt er niet vooruit gekeken. We zijn al heel blij dat dit best wel een groot succes is.”

De Leidse Pride viel op dezelfde dag als Werelddovendag. De leiding geeft treurig toe dat ze geen doventolk hebben kunnen regelen. Deze waren allemaal al volgeboekt. Wel hebben ze hun best gedaan door zoveel mogelijk te printen.

Reacties

Your email address will not be published.