Vaak durfde ik niet te zeggen dat ik niet drink, omdat ik bang was voor de reacties van anderen

Tussen 28 september 2020 en 27 september 2021 heb ik de challenge gedaan om niet te drinken. 365 dagen geen wijn, bier, sterke drank, radler 2.0, helemaal niks. Het doel van mijn uitdaging was om te zien hoe mensen reageren. De combinatie jongeren en drank is eigenlijk vanzelfsprekend te noemen. Maar wat nou als jij degene bent die zegt: ‘’Nee ik drink niet.’’ Je zou denken dat iedereen dat zelf zou moeten kunnen bepalen. In de realiteit blijkt dit toch anders in elkaar te zitten.   

Het begon op de middelbare school. Een meisje bij wie ik in de klas zat, had een fles dropshot meegenomen naar school. We zaten in de derde klas en ik wist dat ze pas 14 jaar oud was. Vol ongeloof staarde ik naar de fles en ik kon mijn eigen ogen niet geloven. Waarom zou je als kind aan de sterke drank zitten en het dan nog meenemen naar de les ook. Toentertijd was ik er nog helemaal niet met drank bezig. In de derde klas was ik een jongen van 15 die vooral thuis op de Playstation FIFA speelde. Vrienden van mij waren ook nog helemaal niet bezig met drank.  

Er komt drank in het spel 

Dit veranderde een jaar later. Iedereen begon langzamerhand 16 te worden en veel leeftijdsgenoten waren nieuwsgierig. Ik werd op verschillende feestjes uitgenodigd en waar ik ook keek, er was alcohol. Ik voelde me ineens een heel klein kind. Ik had nog nooit gedronken en iedereen was ineens veel drukker dan dat ik van hen gewend was. Van mezelf weet ik dat ik veel kan praten, maar nu viel ik stil. Na een paar feestjes keken mijn vrienden van toen steeds meer richting mij. Ze boden mij drank aan, maar ik weigerde en vroeg om ice tea. Dat was eigenlijk wat ik altijd dronk.  

Constant overhalen  

Ik dacht dat ik er met een simpel ‘nee’ wel van af zou zijn. Dit was helaas niet het geval. Mensen drukten de bierflesjes in mijn hand en keken me aan hoe ik mijn eerste slok zou nemen. Na een slok te hebben genomen zette ik het flesje weg. Ik vond het helemaal niet lekker, maar vervolgens kreeg ik de opmerking: ‘’Je moet het leren drinken.’’ Ik dacht bij mezelf: ‘waarom zou ik iets wat niet goed voor je is, leren drinken?’ Ik weigerde, maar in plaats van dat de aanbiedingen van drank ophielden, leek het steeds erger te worden. Vrienden gaven mij een speciaal-bierpakket voor mijn verjaardag in de hoop dat ik toch zou gaan drinken. Op elk feestje leek drinken een must te zijn en hoorde je er niet bij als je het niet deed. Verder dan af en toe een glaasje kwam ik niet. Maanden gingen voorbij en ik werd steeds minder vaak uitgenodigd en voor feestjes. Kennelijk vinden mensen mij saai omdat ik niet van de alcohol ben.  

Kennelijk vinden mensen mij saai omdat ik niet van de alcohol ben

De juiste mensen om mij heen  

Op 28 september 2020, mijn verjaardag, besloot ik om een volledig jaar geen alcohol te drinken. Dit deed ik om te kijken of mensen mij accepteerden en welke vriendschappen ik over zou houden. De reacties waren wisselend. Veel mensen konden het niet begrijpen en vonden dat drank nou eenmaal hoort bij het zijn van een student. Vaak durfde ik niet te zeggen dat ik niet drink, omdat ik bang was voor de reacties van anderen. Gelukkig waren er heel veel mensen die het juist wél accepteerden. In het afgelopen jaar ben ik erachter gekomen wie mijn echte vrienden zijn en ik heb eindelijk het gevoel dat ik weer mezelf mag zijn. Nu heb ik besloten om helemaal afstand te doen van drank.  

Mijn naam is Davy, 21 jaar en journalist. De afgelopen jaren heb ik mij ontwikkeld binnen de journalistiek. Mede door mijn stages bij Almere City FC en PEC Zwolle heb ik kennis opgedaan binnen dit werkveld. Het is mijn ambitie om later sport- verslaggever, talkshow host of commentator te worden bij een sportclub- , organisatie of zender.

Reacties

Your email address will not be published.