“Ik denk dat iedereen wel zou zeggen dat hier nu echt een ander persoon zit”

Na de studie mediaredactie op het MBO is het tijd voor een nieuwe stap. Na lang twijfelen schrijft Tessa Reitsma (19) zich vlak voor de deadline toch in voor de opleiding journalistiek. Ze kampt namelijk met een medische beperking, wat het studeren moeilijker maakt. “Mijn revalidatiearts zei eigenlijk tegen mij: ‘jij laat nu je ziekte de keuze maken voor jou. Maar je moet nadenken over wat JIJ later wilt gaan doen.”

Tessa zag van te voren erg tegen de studie op, maar eigenlijk valt het tot nu toe heel erg mee. De lange dagen zijn best wel pittig, met name door haar lage energie niveau. Daarom maakt ze per les de keuze of ze erbij moet zijn of dat ze thuis kan werken. De meeste vakken vindt ze gelukkig erg leuk, alleen sociologie blijft lastig. De vroege lestijden zijn wel lastig voor Tessa (de eerste les begint 08:30), omdat zij 45 minuten moet rijden in een taxi naar school.

Chantal Janzen en Linda de Mol

“Ik riep eind basisschool al dat ik ooit bij een tijdschrift wilde gaan werken. Ik las altijd de Meiden en de Girlz en ik wist het zeker: dat wil ik ook gaan maken. Ik keek altijd op naar Chantal Janzen en Linda de Mol, zij hebben ook hun eigen tijdschrift en presenteren daarnaast ook veel programma’s. Vroeger wilde ik ook echt presenteren, maar door mijn beperking is dat een stuk moeilijker geworden. Ik kijk er nog steeds positief naar. Als ik het wil gaat het gebeuren,” Dit vertelt Tessa over haar rede om journalistiek te studeren. Nu ze bezig is met de opleiding ziet Tessa zich dat nog steeds doen. Het liefst gaat ze later ergens bij een magazine werken.

“Eigenlijk ben ik wel het meest trots op mezelf en de grote stappen die ik heb gezet afgelopen jaar. Ik denk dat iedereen wel zou zeggen dat hier nu echt een ander mens zit. En het gaat nu een stuk beter met me.”

Medische beperking

Op haar twaalfde werd Tessa gediagnostiseerd met een medische aandoening, waardoor ze sinds een jaar gebruik maakt van een rolstoel. Ze vertelt hierover: “Voor de coronatijd had ik een moeilijke periode. Ik bleef toen zeggen dat ik nooit in een rolstoel zou gaan zitten en dat ik desnoods voor altijd op mijn kamer zou blijven zitten. Ik zag heel erg op tegen alle veranderingen die er zouden komen.” Nu staat ze er heel anders in. Ze gebruikt haar rolstoel en ziet het echt als een hulpmiddel. Het gaat een stuk beter met haar.  Ook de studie volgen vanuit een rolstoel gaat goed, ze krijgt goede hulp en wordt geaccepteerd in de klas. Tessa wil het liefst normaal benaderd worden, ze is hier heel duidelijk in: “Aan het begin op de eerste dag gaf ik al aan dat ik niet zielig gevonden wil worden en dat mensen mij kunnen helpen waar dat nodig is. Ook mogen mensen gewoon naar mij toe komen als ze vragen hebben.”

Dit maakt Tessa gelukkig

Tessa heeft haar passie gevonden in koken en bakken, vooral nieuwe dingen uitproberen vindt ze heel leuk. Eén van haar dromen is om later haar eigen kookboek uit te brengen. “Vroeger als klein meisje maakte ik al cupcakes en kwarktaarten. Met name samen met mijn oma. Op de basisschool ging ik daar tussen de middag een broodje eten en maakten we samen hele lekkere dingen. Dus mijn passie voor bakken en koken komt wel een beetje van mijn oma, en ik ben nog steeds van mening dat oma’s het lekkerste kunnen koken.”

Een achttienjarige journaliste, creatieveling en vooral geïnteresseerd in Human Interest verhalen. Ze studeert journalistiek aan Hogeschool Windesheim en is elke zaterdag te vinden achter de kassa in een kledingwinkel. Ze is erg nieuws- en leergierig en wilt zich de komende jaren in de journalistieke wereld ontwikkelen.

Al van jongs af aan is Gaia op veel creatieve vlakken druk bezig. Zo stond ze als klein meisje zingend op en vertelde de meest bijzondere verhalen. Nu nog steeds is Gaia veel met muziek bezig en is ze ook geïnteresseerd in fotografie en schrijven.

Reacties

Your email address will not be published.