/

Shoppen tijdens Black Friday

Black Friday, de dag dat je kan shoppen met korting, heel veel korting. De winkels trekken zo veel mogelijk aandacht om mensen naar de winkels te lokken door de hoge kortingen. Maar nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt, wordt er veel online besteld en slaan bedrijven Black Friday over dit jaar om zo drukte te voorkomen.  

Black Friday in Amersfoort  

In Amersfoort deden de meeste winkels dit jaar ook mee aan Black Friday. De drukte viel mee dit jaar, maar of dit nou door de regen komt? In ieder geval is de regen voor Noor (18) en Bloem (20) geen reden om niet op koopjesjacht te gaan. Tegen sluitingstijd van de winkels kwamen de meiden aan bij hun fiets en scooter, beladen met tasjes. “Ik spaar ieder jaar voor Black Friday. Shoppen met hoge kortingen, ja wie wil dat nou niet! Ik heb veel kleding, nieuwe schoenen en alvast een aantal kerstcadeautjes gekocht”, vertelt Noor. Bloem, een vriendin van Noor, gaf aan dat ze vandaag een hoge shopdrang had door de eventuele nieuwe lockdown. “Vanavond komt er misschien een nieuwe lockdown en dat zou betekenen dat de winkels dichtgaan. Ik hou van shoppen dus ik dacht: even inslaan vandaag! Verder maakt de drukte mij niet uit. Als iedereen gewoon een mondkapje draagt, moet het goedkomen. Als er wél een lockdown komt, shop ik gewoon online verder”, zegt Bloem lachend.  

Dit jaar doen veel winkels en webshops aan ‘Blackweek’ of ‘Blackweekend’. Dat houdt in dat er niet alleen op de vrijdag hoge kortingen worden gegeven, maar gedurende de hele week of het gehele weekend. “Dit doen ze niet ieder jaar toch? Ik wist hier in ieder geval niets van. Maar het is een goed idee om zo misschien de winkeliers te verdelen over de hele week of het weekend om zo de mega drukte te voorkomen”, zegt voorbijganger Jan. 

Niet alle winkels doen aan Black Friday dit jaar 

Dit jaar deden niet alle winkels mee aan de hoge kortingen. Zij willen de drukte vermijden door de stijging van het aantal coronabesmettingen. De winkels H&M en Dille&Kamille deden bijvoorbeeld niet mee met het koopjesfestijn. Het valt op dat het in die winkels toch minder druk is. Gelukkig voor de klanten doen er dit jaar alsnog veel winkels en webshops mee aan Black Friday en kan er geshopt worden met veel korting! 

Voor bezorgdiensten is de drukste tijd van het jaar aangebroken. Rond Black Friday, Sinterklaas en Kerst worden de meeste pakketjes van het jaar verstuurd. En nu met de stijging van het aantal besmettingen gaan mensen niet zo snel de deur uit om te shoppen en bestellen dus veel online.  

Waar komt Black Friday eigenlijk vandaan? 

Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van Black Friday. Het woord dook op in de stad Philadelphia in 1935 (Verenigde Staten) bijvoorbeeld. Op de dag na Thanksgiving heerste daar een enorme drukte in de winkelstraten. Het wordt gezien als het begin van het seizoen voor de kerstdagen. Dit zou een link kunnen leggen met zwarte zaterdag, die in Europa wordt gebruikt om te verwijzen naar de enorme drukte op de wegen doordat mensen massaal naar hun vakantiebestemming vertrekken.  

In 1981 dook er een nieuwe theorie op. Toen werd er aangegeven dat de dag na Thanksgiving de eerste dag was waarop winkels uit de rode cijfers en dus ‘in het zwart” zijn geraakt. Zo voor de kerstdagen is dit een economisch belang dat de kerstperiode met zich meebrengt.  

Hoe Black Friday dus is ontstaan is niet helemaal duidelijk. 

Gebruikte bron: https://black-fridaydeals.nl/de-geschiedenis-van-black-friday/

Een negentienjarige vrolijke en creatieve student Journalistiek. Door haar grote nieuwsgierigheid komt ze alles te weten wat ze nodig heeft voor het schrijven en produceren van haar stukken. Haar hoofd zit vol ideeën waar ze graag mee aan de slag gaat. Ze is vooral geïnteresseerd in lifestyle en food.

De aankomende jaren wilt ze zich graag gaan ontwikkelen in de Journalistieke wereld. Van kleins af aan wist ze al wat ze later wilde worden. Tijdschriftenmaker, net als Linda de Mol bijvoorbeeld. Wie weet komt ze ooit zo ver.

Reacties

Your email address will not be published.