We hoeven het niet met elkaar eens te zijn

Foto door Amine M'Siouri via Pexels

Nederland is verdeeld. Mensen zijn het niet met elkaar eens en staan ver uit elkaar. Gideon Sinke (socioloog) doet sinds 2016 aan dialoogbegeleiding. Volgens hem is polarisatie van alle tijden. Verschil is dat tegenstellingen nu eens worden uitgesproken. Discussies kunnen aanleiding geven tot verandering. Valkuil is dat de discussies niet plaatsvinden en we daarom blijven hangen in het niets doen. 

We zijn geneigd om zwart-wit te denken. Om alle meningsverschillen als negatief te beschouwen. Sinke vertelt dat hij best optimistisch is over het toekomstbeeld van Nederland. “We moeten eens een beetje trots zijn op het feit dat we in een vrij land wonen. Dat we conflict kunnen hebben met elkaar. Dat we elkaar verbaal de tent uit kunnen vechten als dat moet.” 

We hoeven onze verschillen niet uit te roeien. We kunnen ze ook accepteren. Zijn advies? “Delete Facebook. Het doet twee dingen. Het laat het je functioneren in een bubbel van mensen die allemaal met elkaar eens zijn. Of het presenteert je juist met een extreem voorbeeld aan de andere kant van het spectrum.” Realiseer je dat het wel erg makkelijk is om te wijzen naar een ander. Dat de meningen van anderen ook in jezelf te vinden zijn, als je heel eerlijk bent en goed naar jezelf kijkt. “Want waar mensen hun mening uiteindelijk écht op baseren is niet zozeer een argument, een cijfer, of een feit, maar meer een gevoel.” 

Verder adviseert hij om kritisch te kijken naar je eigen vriendenkring. “Probeer je eigen sociale cirkel een beetje uit te breiden. Zodat er niet alleen maar gelijkgestemde mensen in zitten.” Zodoende krijg je meer begrip voor mensen waar je het niet mee eens bent.  

Meer weten? Lees hier het uitgebreide interview met Gideon Sinke:

Super leuke student (19) die woont in Zwolle. Geïnteresseerd in maatschappelijk relevante onderwerpen. Filosofisch, analytisch en creatief. Houdt van schrijven, schilderen en video-editen.

Reacties

Your email address will not be published.