/

“We willen uiteindelijk hetzelfde, alleen de maatschappij is er nog niet klaar voor”

LTO Nederland reageert kritisch op stikstofplannen van Caring Farmers 

“Kringlooplandbouw die draait om een korte keten: lokaal produceren en consumeren.” Dat is wat Caring Famers wil volgens Hanneke van Ormondt woordvoerder van Caring Farmers. LTO Nederland vindt dit op korte termijn lastig te bereiken. “De visie van Caring Farmers is mooi en dat willen wij ook, maar we zijn nog niet zo ver, ” zegt Nicole van de Pas, woordvoerder van LTO Nederland in reactie op de visie van Caring Farmers.  

Als het aan Caring Farmers ligt is de oplossing simpel: “landbouw zonder kunstmest, chemie en gif en met een andere rol voor dieren”. Caring Farmers vindt dat dieren er niet alleen zijn voor vlees, maar ook om producten zoals melk, eieren en mest te maken. Ook denkt de organisatie dat de veestapel kleiner moet en dat dieren buiten horen te lopen. “Dieren horen buiten, dus niet 6 uur per dag en 6 maanden in het jaar, maar zoveel mogelijk”. Woordvoerder Hanneke van Van Ormondt vertelt dat dit ook de stikstofuitstoot zal verminderen. De urine en de mest zal immers niet mixen als het vee buiten de ruimte heeft. Ook zal kunstmest niet meer nodig zijn. Gemixte gewassen met klaver zorgen op een natuurlijke manier voor een gezonde grond. Verder is de mest van het vee daarbij voldoende voeding voor de aarde.  

Nicole Van de Pas legt uit dat LTO dit ook het liefst zo zou zien, maar dat natuur inclusieve landbouw nog niet mogelijk is voor elke boer. “Het verdienmodel voor de boer is er simpelweg nog niet. Als je koeien zoveel mogelijk in de wei laat lopen levert dat bijvoorbeeld minder melk op, bovendien kost het meer tijd, dat resulteert in een duurder product.” Van de Pas stelt dat de markt voor duurzame producten nog niet groot genoeg is. “Niet elke consument wil duurzame producten, die zijn nu eenmaal duurder.” Wel lobbyt LTO voor een beter en eerlijker verdienmodel. “Een eerlijk verdienmodel is echt een prioriteit voor ons, maar de overheid werkt niet bepaald mee. Neem de verhoging van de BTW, dat maakte het voor consumenten bepaald niet goedkoper om over te stappen naar duurzame producten.” LTO denkt dat de politiek een belangrijke rol heeft binnen de transitie, maar dat ook de consument om zal moeten. “De politiek zal de consument niet kunnen dwingen.” 

Caring Farmers vindt dat de bal voornamelijk bij de politiek ligt. “Wij missen een gedegen en integraal plan waar boeren perspectief wordt geboden. Om uit het huidige systeem te komen moet niet alleen de landbouwsector actie ondernemen, maar ook de supermarkten en de consument, de politiek zal dit moeten reguleren en ondersteunen.”

Mijn naam is Job, ik ben 18 jaar en ben opgegroeid in de Achterhoek. Ik heb een breed palet aan interesses en ik kan niet wachten om de fijne kneepjes van het journalistieke vak te leren. Samen met een koppige nieuwsgierigheid zou ik dus ook het liefst alles doen en alles onderzoeken. Dat belooft een spannend avontuur te worden!

1 Comment

Reacties

Your email address will not be published.