Hoe verschillend we ook denken: we zijn vaak verbonden in onze fundamentele waarden

Foto door fauxels via Pexels

Gideon Sinke (socioloog) doet sinds 2016 aan dialoogbegeleiding. Daarin maakt hij gebruik van een methode die Deep Democracy heet. Volgens hem is dit de beste manier om ‘tot de kern van polarisatie te komen’. Antoinette Alma is docent op het Windesheim en gebruikt deze methode ook. Dit doet zij bijvoorbeeld in de minor Diversiteit en Inclusie.  

Alma vertelt dat we verschillen vaak behandelen we vanuit de oppervlakte. “Dus ik ben tegen zwarte piet, of ik ben voor zwarte piet. Dan komen er wat argumenten die bijvoorbeeld in de sfeer van racisme zitten. Dan reageert iemand daarop dat het niet racistisch bedoeld is. Waarop die ander weer zegt dat het wel racistisch voelt. Ja, en dan houdt de discussie vaak op. De discussie verzand in dat soort argumenten.” 

Ze zegt dat we ook verder kunnen kijken dan dat. We kunnen onderzoeken waar iemand vandaan komt met zijn standpunten. Kijken naar motivaties en drijfveren. Wat iemand beweegt en wat voor waardes daarachter zitten. Sinke zegt hetzelfde: “Het heeft geen zin om te blijven hangen in het rationele, in discussiemodus. Als je praat over: wat zit er nou achter alle argumenten die je hebt, en alle rationalisatie die je hebt, alle uitleg die je kan geven over waarom jij vindt wat je vindt? Wat is nou het gevoel wat daarachter zit, waar jouw mening begint?” 

Dit doet denken aan een video op YouTube waarin Simon Sinek vertelt over een techniek die hij de Gouden Cirkel noemt. Het deel van het brein dat bepaalt waarom mensen iets doen, is het limbisch systeem. Dit deel van het brein kent geen taal en is verantwoordelijk voor al onze gevoelens. Het deel van ons brein dat verantwoordelijk is voor al onze besluitvorming is dus ook het gedeelte dat functioneert op onderbuikgevoelens. Zoals Sinke het zegt: “Waar mensen hun mening uiteindelijk écht op baseren is niet zozeer een argument, een cijfer, of een feit, maar meer een gevoel.”   

“Mensen met verschillende gedachten zijn vaak toch ergens verbonden in een drijfveer”, vertelt Alma. Als we deze overeenkomstenvinden, dan kunnen we verder in gesprek gaan om te kijken of we begrip kunnen hebben voor elkaars standpunten. 

Super leuke student (19) die woont in Zwolle. Geïnteresseerd in maatschappelijk relevante onderwerpen. Filosofisch, analytisch en creatief. Houdt van schrijven, schilderen en video-editen.

Reacties

Your email address will not be published.