Groen beleggen, de toekomst van beleggers?

Door jouw geld goed te besteden kan je de wereld een stukje beter maken, sterker nog je kan er zelfs wat mee verdienen! Groen beleggen, het klinkt vaak saai, en is dat niet iets voor de wat meer welvarende klasse? Nee, zegt Kjeld Sanders, segmentmarketeer beleggen bij Triodos Bank. Triodos investeert al vanaf hun oprichting in duurzame projecten voor een betere maatschappij. Als je groen wilt beleggen zit je bij Triodos dus wel goed!

Wie belegt er?

Er zijn enorm veel partijen die beleggen zoals professionele beleggers, banken en pensioenfondsen. Banken en pensioenfondsen zijn de grotere spelers in deze markt. Zij hebben veel geld en dus veel invloed. Ik spreek met Kjeld Sanders, segmentmarketeer bij Triodos bank. Hij kan ons alles vertellen over beleggen. Triodos investeert veel in projecten met een positieve impact voor mens, samenleving en milieu. Van origine is Triodos opgericht als foundation, maar in 1980 krijgt ze van de Nederlandsche Bank haar bankvergunning. Met een startkapitaal van 540.000 euro wordt er gewerkt aan een betere wereld, door duurzame leningen te verstrekken en te investeren in groene en duurzame projecten. Nu is Triodos één van de duurzaamste banken ter wereld en heeft ze al meerdere vestingen in heel Europa. Verder spreek ik met Deby Lie, zij is pensioenjurist en is gespecialiseerd in wetten rondom het groen beleggen van pensioenfondsen. Er zijn verschillende pensioenfondsen die allemaal een verschillend beleid hebben wat betreft groen beleggen. Voor pensioenfondsen is het belangrijk dat zij zoveel mogelijk rendement behalen om hun pensioengerechtigden te betalen. Echter steeds meer mensen willen nu dat pensioenfondsen groener gaan beleggen, uit cijfers van CACEIS blijkt dat 81% van de pensioenfondsen wil verduurzamen.

Beleggen

Nu eerst, wat is beleggen überhaupt? “Beleggen is al lang niet meer iets waar je veel geld of kennis voor moet hebben. Dat kan nog steeds wel, maar beleggen is ook weggelegd voor de gewone mens zoals jij en ik”, aldus Kjeld Sanders. Kjeld legt uit dat beleggen best simpel kan zijn. Als particulier kan je het gewoon overlaten aan de bank, daar zullen experts het van je overnemen. “Het belangrijkste wat een belegger zelf moet doen is bepalen waarom je belegt, wat je wil bereiken en welk rendement met het bijbehorende risico daarbij hoort.” Wel benadrukt Kjeld dat beleggen met geld dat je op korte termijn nodig hebt niet verstandig is. “Stel, je hebt 500 euro en je weet dat je dat over een jaartje nodig hebt om je studie te betalen. Dan is het niet verstandig om dat geld te beleggen, dat kan je beter doen met geld waarvan je weet dat je het voorlopig niet hoeft te gebruiken. Dat kan al vanaf 25 euro per maand.” Kjeld legt uit dat er altijd een risico is als je besluit te beleggen. “Je kan nooit het volledige risico wegnemen, maar er zijn wel manieren om het risico te verkleinen.” Er zijn verschillende risico’s. “Meestal gaat het over de beweging van koersen op de korte termijn. Die kunnen ervoor zorgen dat jij van de één op de andere week 10% meer of minder vermogen hebt. Dus als jij een groot deel van je geld belegt in één enkel bedrijf is de kans groot dat je vermogen veel zal wisselen.” Kjeld geeft aan dat door je vermogen te beleggen in meerdere bedrijven het risico op schommelingen in je vermogen afneemt. “Een ander risicospreidingsmiddel is door niet op één moment de markt in te stappen, maar het instappen over een langere periode te spreiden. Dat verlaagt de kans dat je op een slecht moment instapt.

Groen beleggen

Groen beleggen wordt steeds populairder, vergeleken met 2018 zijn de investeringen zelfs met het tienvoudige gestegen, dat blijkt uit cijfers van het beleggersnieuwsmedium IEX. Het is niet vreemd dat groen beleggen steeds populairder wordt. Overheden stimuleren het enorm door bijvoorbeeld belastingvoordeeltjes en door zelf veel te investeren in groene projecten. Bovendien wordt het ook gezien als beleggen in de toekomst. Groen beleggen biedt dus enorm veel perspectief. Maar wat is nu precies het verschil tussen “normaal” beleggen en groen beleggen? “Het belangrijkste verschil is natuurlijk dat je bij ons investeert in bedrijven die aangetoond een positieve invloed hebben op de wereld.” Hij legt uit dat je bij Triodos Bank precies kan zien waar jouw belegde geld naartoe gaat. Helaas zijn er ook nog wat minpunten aan groen beleggen. Doordat je als duurzame belegger kritischer moet zijn op waar je in belegt, kan het lastiger zijn om je beleggingen voldoende te spreiden. Verder komt er bij groen beleggen wat meer administratief werk aan te pas. Die kosten worden van het rendement afgehaald. Een Europese verplichting die beleggingsinstellingen zoals banken en pensioenfondsen oplegt om meer administratief werk te doen is de SFDR. De SFDR verplicht beleggingsinstellingen, die claimen groen te beleggen, aan te tonen of een belegging groen is. Dit doet de EU om greenwashing tegen te gaan.  Voor Triodos is dit echter geen groot probleem. “Wij zijn vanuit onze missie zo helder en scherp hierop dat het SFDR-stuk niet heel ingewikkeld was voor ons. Wij meten al vanaf het begin af aan de duurzame impact van de beleggingen die we doen. Voor ons was het dus eigenlijk al een gepasseerd station”, aldus Kjeld Sanders. Voor pensioenfondsen ligt dit echter anders, zij zitten midden in de transitie van “normaal” beleggen naar groen beleggen.

Pensioenfondsen

Pensioenfondsen zijn dus ook grote beleggers in de markt, naar welk pensioenfonds jouw pensioen gaat maakt dus wel degelijk uit. Echter, veel pensioenfondsen zijn nog niet volledig overgestapt op groen beleggen. Deby Lie, pensioenjurist, stelt dat de SFDR-verordening daar invloed op zou kunnen hebben. “De SFDR-verordening stelt dat bedrijven/instanties die claimen dat ze duurzaam beleggen dat moeten aantonen. Door middel daarvan worden ze ingedeeld in verschillende categorieën: groen, lichtgroen en grijs. Door middel van deze wet wil de EU greenwashing tegengaan.” Deby geeft aan dat bedrijven in de groene categorie beleggen met het doel om duurzaam te zijn. Bedrijven met lichtgroen voor een deel groen beleggen en grijs weinig tot niet groen beleggen. Veel pensioenfondsen vallen nu onder die lichtgroene categorie. Zij willen wel groener alleen de SFDR maakt het, zeker voor de middelgrote en kleine pensioenfondsen enorm lastig. Voor hen is de kost van die administratie te hoog en dit is een rem op de transitie. Had de EU dit voorzien en wat kan zij doen om dit aan te pakken?

Mijn naam is Job, ik ben 18 jaar en ben opgegroeid in de Achterhoek. Ik heb een breed palet aan interesses en ik kan niet wachten om de fijne kneepjes van het journalistieke vak te leren. Samen met een koppige nieuwsgierigheid zou ik dus ook het liefst alles doen en alles onderzoeken. Dat belooft een spannend avontuur te worden!

Reacties

Your email address will not be published.