Column – Onethisch 2G-beleid binnenkort ook in Nederland?

Het demissionair kabinet is vastbesloten om haar polariserende beleid door te zetten. Ze denkt nu na over de volgende stap: het 2G-beleid. Deze stap zal definitief een einde maken aan het zelfbeschikkingsrecht dat Nederlanders de mogelijkheid geeft een vaccin te weigeren. Wat zijn de voor-en nadelen van dit beleid en welke weg willen we als samenleving inslaan voor een betere toekomst?

Druk op ziekenhuizen

De voornaamste reden om het 2G-beleid in te voeren is om de druk op de zorg te verlagen. Dit is natuurlijk enorm belangrijk aangezien de reguliere zorg op dit moment stil staat. Echter, ook voor de coronacrisis was de zorg overbelast. Een tekort aan IC-bedden was er in het griepseizoen van 2018 ook al. De grootste verantwoordelijke voor de enorme druk op de zorg is dus de overheid. Het griepseizoen van 2018 had een signaal moeten zijn dat ons zorgsysteem en onze gezondheid dringend aandacht nodig hadden. Serieuze actie werd echter niet ondernomen en ook aan het begin van de coronacrisis deed de overheid te weinig. De zorgcapaciteit werd wel tijdelijk opgeschaald, maar van een ingrijpende investering op de lange termijn was geen sprake. Verder is het onbegrijpelijk waarom de overheid niet meer doet om een gezonde lifestyle te promoten. Voorkomen is immers beter dan genezen en vaccins zijn zeker niet het enige middel om mensen te behoeden voor de ernstige verschijnselen van Covid. Een gezonde lifestyle zal niet alleen zorgen voor een beter immuunsysteem en dus een betere resistentie tegen Covid, maar ook het aantal patiënten met andere kwalen zal afnemen.

Ethisch onverantwoord en polariserend

In ons land worden op dit moment verschillende visies afgewogen. Is het ethisch verantwoord om iemand op basis van zijn of haar keuze de toegang tot de samenleving te weigeren? Mocht een persoon een gevaar vormen voor de samenleving dan kunnen dit soort maatregelen allicht gerechtvaardigd worden. Mensen die niet zijn gevaccineerd zijn dit echter niet. Ze zorgen inderdaad voor een grotere druk op de zorg, wat indirect een gevaar kan zijn voor andere mensen. Maar dit effect hebben rokers en alcoholisten ook, en die sluiten we toch ook niet buiten? Dit maakt het 2G-beleid oneerlijk en onethisch. Verder is het ook nog eens enorm polariserend. Dat pad is de overheid een tijdje terug al ingeslagen door alle schuld af te schuiven op ongevaccineerde mensen. Door het beleid wordt onbegrip tussen twee groepen aangewakkerd en zal de kloof in de samenleving verder groeien.

Leven met corona

Inmiddels is bekend dat corona voorlopig niet zal verdwijnen. We zullen dus moeten leren leven met corona. Leven in een compleet verdeelde samenleving is absoluut geen optie, dus zit er niks anders op dan te accepteren dat het nu eenmaal is zoals het is. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de IC’s vanaf nu altijd vol zullen zijn. Een gezondere lifestyle en een flinke investering in de zorg en volksgezondheid is wat onze samenleving nodig heeft. Corona blijft een nare ziekte, maar op die manier kan iedereen gevaccineerd of niet gevaccineerd hand in hand de toekomst tegemoet.

Mijn naam is Job, ik ben 18 jaar en ben opgegroeid in de Achterhoek. Ik heb een breed palet aan interesses en ik kan niet wachten om de fijne kneepjes van het journalistieke vak te leren. Samen met een koppige nieuwsgierigheid zou ik dus ook het liefst alles doen en alles onderzoeken. Dat belooft een spannend avontuur te worden!

Reacties

Your email address will not be published.