“Er zijn allerlei redenen waarom je tegen een coronatoegangsbewijs kunt zijn”

Foto door Thirdman via Pexels

Je kan er niet aan ontkomen: discussies over vaccineren en het coronatoegangsbewijs. Mensen spreken zich uit over wat ze denken. De één is voor, en de ander is tegen. Deze voor- en tegenstanders lijken het niet met elkaar eens te kunnen worden. Ron van Wonderen is themacoördinator sociale stabiliteit bij Kennisplatform Integratie & Samenleving. Volgens hem hoeft deze polarisatie niet erg te zijn, zolang mensen met elkaar in gesprek blijven.

Wanneer het gaat om polarisatie bevinden de meeste mensen zich ergens in het midden. Zij twijfelen over wat ze moeten denken en hebben geen al te uitgesproken mening. Deze groep wordt ook wel het “stille midden” genoemd. Doordat de uiterste groepen steeds feller van zich laten horen, voelt het midden zich gedwongen om een keuze te maken. Dit noemen we polarisatie. Het kan gebeuren dat er minder ruimte ontstaat voor genuanceerde meningen. De extremen worden groter en de samenleving raakt meer verdeeld. 

We vroegen een aantal studenten van Windesheim hoe zij omgaan met mensen met een andere mening & en ook onderzoeker Ron van Wonderen over het onderwerp: 

Jan Paternotte, een kamerlid van D66, stuurde een aantal weken geleden een tweet uit. Daarmee bestempelde hij een anti-coronademonstratie in Amsterdam als een extreemrechtse demonstratie. Van Wonderen: “Waarmee hij dus 15.000 mensen over één kam scheert. En heel erg generaliseert en polariseert. Zoals ik het begrepen heb, was het een heel kleurrijk samenspel van groepen. Linkse mensen, rechtse mensen, met allerlei motieven.” 

Sommige mensen zijn bang voor de prik en willen daarom niet gedwongen worden. Anderen willen niet gedwongen worden, omdat ze hun vrijheid willen behouden. Zij vrezen voor een te grote macht van de overheid. Er is ook een groep die vindt dat QR-codes zorgen voor een tweedeling in de samenleving. De één mag wel een restaurant binnen en een ander niet. Verder zijn er mensen die het coronavaccin wantrouwen, omdat zij geloven in complottheorieën.  

Kortom: “Er zijn allerlei redenen om tegen een coronatoegangsbewijs te zijn. Dat er een paar rechtse groepen met vlaggen meelopen in zo’n demonstratie, wil niet zeggen dat het een rechtse demonstratie is.” 

De tweet waar Van Wonderen naar verwijst: 

Artikelen over de demonstratie: 

https://nos.nl/artikel/2397182-zo-schat-de-politie-in-hoeveel-mensen-er-op-een-demonstratie-komen

https://nos.nl/artikel/2396609-drukte-bij-mars-tegen-coronamaatregelen-in-amsterdam

https://www.at5.nl/artikelen/210814/grote-drukte-bij-coronaprotest-op-dam-gemeente-roept-op-niet-meer-te-komen

Bronvermelding: 

https://www.kis.nl/artikel/wat-is-polarisatie

Super leuke student (19) die woont in Zwolle. Geïnteresseerd in maatschappelijk relevante onderwerpen. Filosofisch, analytisch en creatief. Houdt van schrijven, schilderen en video-editen.

Reacties

Your email address will not be published.