//

“De standaard taarten van de bakker zijn leuk, maar ik wil eigenlijk gewoon zelf kunnen verzinnen wat ik erop zet en hoe het eruit komt te zien”

Foto door: Kim Hildering

Als klein meisje stond de 36-jarige Marieke van der Wielen al in de keuken. Ze heeft een grote passie voor het bakken van taarten, die ze een jaar geleden weer heeft opgepakt. Ze maakte een Instagramaccount aan, wat in de smaak viel. Sindsdien krijgt ze bestellingen binnen en maakt ze kleurrijke creaties voor anderen.    

Sinds de coronaperiode zijn er steeds meer hobbybakkers of mensen die van bakken hun beroep maken, bijgekomen. In de tijd van de lockdowns gingen er steeds meer mensen bakken en verkopen nu hun creaties via sociale media. In die tijd heeft zo ook hobbybakster Marieke van der Wielen haar bakspullen uit de kast gehaald.   

Marieke heeft een grote passie voor het bakken van taarten en het maken van andere creaties. Samen met haar man en twee kinderen woont ze in Ede waar ze veel tijd doorbrengt in de keuken. Alle creaties worden gemaakt met haar roze ‘Maxima’. Het bakken van de kunstwerken ziet zij echt als haar grootste hobby, maar haar baan wil ze er niet van maken. “Om het leuk te houden moet ik dit niet de hele week doen’’, zegt Marieke. Ze merkt dat het veel tijd in beslag neemt en gaat kijken hoe ze dit werk goed kan gaan verdelen met haar baan. Sinds haar 19de is ze namelijk werkzaam in de gehandicaptenzorg. Daar is ze woonbegeleider, dit doet ze met veel plezier.   

Haar creaties  

Sinds haar 20ste maakt ze al regelmatig taarten voor anderen. “Ik dacht: de standaard taarten bij de bakker zijn leuk, maar ik wil eigenlijk gewoon zelf kunnen verzinnen wat ik erop zet en hoe het eruit komt te zien.” Ze maakte wel eens taarten voor haar moeder of collega’s, maar na een tijdje kreeg ze twee kinderen en door te weinig tijd liet ze haar hobby liggen. Corona ging voorbij en haar beide kinderen zitten op de basisschool dus kwam ze op het punt om het bakken weer op te pakken. Ze startte een Instagramaccount waar ze foto’s deelde van haar creaties. Hier kreeg ze leuke reacties op, wat haar motiveerde om door te gaan en te gaan bakken voor anderen. Nu heeft ze al vele creaties gemaakt die goed in de smaak vallen.  

Het voornaamste wat ze maakt zijn verjaardagstaarten, koekjes en cup cakes. Mensen sturen haar een berichtje via Instagram, voor het plaatsen van een bestelling en sturen een idee mee van wat ze ongeveer willen. “Ik ga dan aan de slag met de uitwerking van het idee en ik haal alle boodschappen en versieringen in huis.” Voorheen haalde Marieke ideeën van Pinterest of Instagram af, maar ze ontwikkelt steeds meer haar eigen stijl en bedenkt zelf wat ze leuk vindt.   

Unicorn taart

Waar ze nu staat  

“Ik ben gekomen waar ik nu ben door het gewoon te doen.” Marieke ging heel ‘nuchter’ aan de slag met het maken van haar creaties. Doordat ze super veel leuke reacties krijgt op haar bakkunsten geeft haar dat motivatie om door te gaan. Ze steekt er veel energie in, maar dit krijgt ze er ook voor terug, doordat ze zich blijft uitdagen met nieuwe dingen. “Ik vind het geweldig dat ik dit voor anderen mag maken. Vooral de reacties die je van kinderen krijgt is echt super, zoals: oh, is dit echt voor mij? Zo enthousiast!”   

Marieke doet dit nu nog steeds met veel plezier. “Mensen bestellen tegenwoordig voor de tweede of derde keer of raden mij aan, aan bijvoorbeeld familie, dat betekent dat het goed is en dat mensen het lekker vinden. Dit geeft goede motivatie om door te gaan.”  

Neem zeker een kijkje op haar Instagrampagina @taartvanmarieke, om al haar creaties te bekijken en wie weet om zelf een kleurrijke creatie te bestellen.  

Een negentienjarige vrolijke en creatieve student Journalistiek. Door haar grote nieuwsgierigheid komt ze alles te weten wat ze nodig heeft voor het schrijven en produceren van haar stukken. Haar hoofd zit vol ideeën waar ze graag mee aan de slag gaat. Ze is vooral geïnteresseerd in lifestyle en food.

De aankomende jaren wilt ze zich graag gaan ontwikkelen in de Journalistieke wereld. Van kleins af aan wist ze al wat ze later wilde worden. Tijdschriftenmaker, net als Linda de Mol bijvoorbeeld. Wie weet komt ze ooit zo ver.

Reacties

Your email address will not be published.