”Ik vind het fijn dat ik een steentje bij kan dragen”
DE VERGETEN MENSEN IN DE ZORG

Dit is Mirjam Tienstra. 21 jaar oud en woonachtig in het hartje van Leeuwarden. Ze is sociaal, leergierig, geïnteresseerd in mensen, erg creatief en humoristisch. Mirjam is werkzaam als triageassistente in het Medisch Centrum Leeuwarden. Een ander woord voor haar functie is ook wel stroombegeleider. Die functie wordt vooraan bij de hoofdingang van het ziekenhuis uitgevoerd. Deze baan in het ziekenhuis is ontstaan naar aanleiding van de coronacrisis. Naast haar studie Social Work, zit ze 3 à 4 dagen in het ziekenhuis; vroege en late diensten.
Mirjam zit aan een tafel, achter een plexiglasscherm met desinfectiemiddel naast haar. Haar taak is om mensen te vragen naar eventuele luchtwegklachten, koorts en andere gerelateerde coronaklachten. Daarnaast vraagt ze of mensen recentelijk het buitenland hebben bezocht.
Mirjam zorgt ervoor dat mensen zich aan de coronamaatregelen houden. Deze maatregelen houden in: één bezoeker per bezoekuur en één persoon naar de afspraak, tenzij het noodzakelijk is dat er nog iemand mee gaat.
”Zo probeer ik, samen met mijn collega’s, de aanloop in het ziekenhuis te verkleinen.”
Wanneer iemand aangeeft de afgelopen twee weken klachten te hebben gehad, stuurt zij de persoon naar de triagist. Deze zal beoordelen of hij/zij door mag lopen of het ziekenhuis moet verlaten.
Mirjam vindt het belangrijk dat we in deze lastige tijd goed om elkaar blijven denken.
‘’Ik vind het mooi dat ik een steentje bij kan dragen aan elkaars gezondheid en veiligheid.’’
Daarnaast is het ziekenhuis een plek waar veel bijzondere dingen gebeuren.
”Doordat je het gezicht van het ziekenhuis bent, is het mooi dat mensen je herkennen en geneigd zijn hun verhaal met je te delen.”
Het werk tijdens de coronacrisis is heel hectisch. Tijdens het bezoekuur is het namelijk erg druk. De ingang is niet groot, dus je moet afstand houden én al die vragen stellen. Er komen ook veel ouderen die slecht ter been zijn, dat maakt de doorloop nog lastiger. Mensen vinden het lastig te accepteren dat je vaak niet met meer dan één persoon naar binnen mag en je wil ze natuurlijk ook niet uit elkaar halen.
Binnenkort lees je meer over de ervaringen van Mirjam.