Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

#nietmijnschuld

Zwolle- Studeren is misschien wel de leukste tijd van je leven. Studeren, feestjes en op kamers gaan. De ultieme vrijheid staat voor de deur wanneer je dan eindelijk de middelbare school hebt afgerond. Maar studeren heeft ook een zwart randje.

Behalve met een hele goede baan of een andere financiële post, kunnen veel studenten de huur voor een kamer niet zelf opbrengen. Op zich geen probleem wanneer je in Nederland woont, want daar heb je Ome Duo voor. Maar een studiefinanciering afsluiten is niet zonder gevolgen. Na je studie te hebben afgerond, moet je de studieschuld die je hebt opgebouwd ook weer terug betalen. Dat gaat vaak om grote bedragen.

Veel jongeren maken zich steeds meer zorgen over hun studieschuld. Een kans op een koophuis wordt door het grote bedrag dat in het rood staat, steeds moeilijker. Erg zorgwekkend dus.

Maar thuis blijven wonen is soms gewoon niet te doen, dus sommige studenten hebben geen keuze. Emma en Anne-Lie vinden het niet eerlijk. ‘wij zijn de dupe vanwege onze studieschuld later. We hebben een minder goede kans op een huis of andere leningen, terwijl de studieschuld in principe helemaal niet onze schuld is. We kunnen in sommige gevallen gewoon niet anders.’

Daarom zijn zij een petitie gestart om de overheid te laten weten dat zij het niet met leenstelsel van vandaag de dag eens zijn, in de hoop verandering te kunnen brengen voor toekomstige studenten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *