Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

De opkomst van vintage fashion: “Iedereen wil uniek zijn”

ZWOLLE- Tweedehands kleding is populair onder jongeren. Tweedehands kledingwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Winkelketens als Zeeman, Zalando en H&M zamelen nu ook tweedehandskleding in of verkopen het zelfs. Ook in Zwolle is deze trend te zien. Zo kan je bij de H&M aan de Diezerstraat kleding inleveren in ruil voor een kortingsvoucher.

Rik (21) uit Kampen is een van die liefhebbers van vintage kleding. “80% van mijn kledingkast bestaat uit ‘gethrifte’ items, dus van de kringloop, uit tweedehands winkels, gekocht van vrienden en van online winkels die tweedehandskleding doorverkopen.”

Rik zit met zijn vrienden in het Wezenlanden park, in Zwolle. Het is erg zonnig en ze zitten daar lekker van te genieten, terwijl ze een biertje drinken en jointjes roken. Iedereen in de groep heeft ook hun eigen stijl. Rik beschrijf zijn stijl als een mengvorm van vintage, streetwear en designer. “Zelf draag ik alleen niet zoveel designer,” zegt Rik lachend “daar heb ik niet genoeg geld voor. Wel heb ik Raf Simons aan, dat zijn designer schoenen, maar die heb ik tweedehands gekocht op Vinted.” Verder draagt Rik een afzakkende broek die zo uit de jaren ’90 komt, een oud T-shirt van de vader van zijn vriendin en een pet die hij al heeft sinds hij jong is. Allemaal vintage dus.

Vinted is een website waar gebruikers tweedehands kleding kunnen kopen en verkopen. Vinted wordt steeds populairder, dit komt doordat het dragen van tweedehandskleding ook steeds meer een trend wordt. Dit merken ze ook bij Zwolse vintagewinkel Finders Keepers: “Je ziet steeds meer dat tweedehandskleding een trend wordt, zelfs de Zeeman gaat nu tweedehandskleding verkopen en ik denk dat het alleen maar meer zal worden.” Finders Keepers bestaat nu vier jaar en ze merken dat het elk jaar drukker wordt.

Maar waarom is tweedehandskleding zo populair? Volgens Rik en zijn vrienden zijn daar wel een paar redenen voor: “Het is veel goedkoper dan nieuwe kleding kopen en je draagt dan niet iets wat zo uit de winkel komt. Als je iets tweedehands koopt is er maar een kleine kans dat je iets draagt wat iemand anders heeft. Kleding zegt wat over je persoonlijkheid en iedereen wil uniek zijn. Daarom willen veel mensen zich ook anders kleden. Een manier om unieke kleding te vinden is dan ook om het tweedehands te kopen.”

Rik doet ook aan skaten. Hij is vaak te vinden in het skatepark dat ook in het Wezelanden park zit. “Skaten heeft me doen realiseren dat er zoveel te zeggen valt met je stijl. Het maakt de helft van wie je bent, de kleding die je aanhebt zegt heel veel over je.” Wat Rik zegt over skaten en stijl lijkt te kloppen. Als je verderop kijkt, zie je dat de skaters in het skatepark er ook allemaal stijlvol bijlopen. Veel van hen dragen kleding die lijkt op wat men in de jaren ’90 en begin 2000 droeg. De kans is ook groot dat die kledingstukken echt nog uit dat tijdperk komen en dat de skaters die via tweedehands kledingwinkels gekocht hebben.

Ik hou van muziek, film en fashion. Het liefst zou ik dan ook mijn eigen film willen regisseren, maar er zijn nog veel meer dingen die ik later wil bereiken. Ik wil ooit nog een wereldreis maken en het lijkt me erg interessant om als journalist naar een oorlogsgebied te gaan. Ik ben geboren in Amsterdam en opgegroeid in Almere; ik ben een echte Randstedeling. Mijn tienerjaren heb ik vooral besteed aan het hangen op straat, zo heb ik veel interessante mensen leren kennen. Dit is ook waar mijn interesses als journalist liggen: mensen en de verhalen die zij te vertellen hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *