Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Horeca zet zich schrap voor nieuwe Coronamaatregelen

ZWOLLE – Het coronavirus maakt weer een opmars en er wordt gezegd dat de tweede golf er al is. Vooral in de randstad nemen de positief getesten snel toe en daarom heeft de regering besloten dat er extra maatregelen moeten komen in de horeca. Krijgt Zwolle hier ook mee te maken?

Randstad

De nieuwe regionale regels zijn dat er na 00.00 uur geen mensen meer binnen mogen komen in de horeca en dat om 01.00 uur alle zaken moet sluiten. Hiermee hoopt de regering dat het aantal besmettingen naar beneden gaat. Op 22 september 2020 zijn er in Zwolle 512 mensen positief getest op corona, vermeldt het RIVM.

Een bekende kroeg voor de locals van Zwolle is café Koos. De eigenaar Emi Stikkelman sluit het niet uit dat er ook in Zwolle strengere regels komen. Het lijkt vooralsnog niet nodig in Zwolle.

Eerste Lock-down

Nadat de regering in maart had besloten dat de kroegen dicht moesten was café Koos al een dag dicht. Het voelde volgens Emi niet goed om nog open te zijn. “In een restaurant zitten mensen nog aan een tafel, maar in een café staan mensen dicht op elkaar en daardoor hadden wij besloten om een dag eerder al dicht te gaan.”

In het café werd er naar originele oplossingen gezocht om toch nog contact te maken met de vaste klanten. Zo stond er op de ramen ‘Wij missen jullie’ en werd er elke twee weken een online bierproeverij gehouden.

Nadat de horeca weer open mocht op tweede pinksterdag werden de maatregelen toegepast in de kroeg. “Het zwaarste is dat wij als personeel niet meer onze rol als sfeermakers kunnen pakken. Nu moesten wij vaak zeggen ga uit elkaar en sommige mensen doen dat, alleen andere niet. Dat was erg wennen” vertelt Emi via de telefoon.

Nieuwe maatregelen

Mochten de nieuwe maatregelen naar Zwolle komen dan vindt café Koos er wel wat op. Emi vertelt dat er nog een buffer is, maar dat zij zich eerder zorgen maakt over het personeel. “Je werkt niet in de horeca omdat je er rijk van wordt. Je doet het voor de gezelligheid, maar door de maatregelen moet je mensen overal op aanspreken en dat zorgt voor extra stress voor het personeel en het is een andere beleving voor de gasten.

Op dit moment wordt er maandelijks een pub quiz en bierproeverij gehouden, de livemuziek en dansavonden blijven nog even achterwegen. En natuurlijk proberen Emi Stikkelman en haar personeel zich daarbij aan de maatregelen van het RIVM.

Beeld: Facebook Café Koos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *