Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

“Ik denk dat het ons allemaal meer samen heeft gebracht”

Internationale studenten in coronatijd

Daria (20)
Beeld: Timian Kelliher

ZWOLLE- Het coronavirus heeft iedereen veel stress opgeleverd. Hoe moeten wij verder? Hoelang gaat dit nog duren? Deze vragen spoken in ieders hoofd rond, maar niemand heeft antwoorden. Veel mensen zijn bang. Maar wat als je hier studeert terwijl je familie in een ander land woont? Wat moet je doen als internationale student?

Daria is 20 jaar oud en zit in het derde jaar van de opleiding Global Project and Change Management. Dit is een opleiding op Windesheim Zwolle, die wordt aangeboden vanuit het Honours College. Dit is een richting met internationale studies die ieder jaar studenten van over de hele wereld trekt.

Ieder jaar worden er maximaal 80 studenten toegelaten op het Honours College. De opleiding zit dit jaar, net als voorgaande jaren, weer helemaal vol. Ook is het aantal inschrijvingen niet veel minder dan vorig jaar. De coronacrisis heeft blijkbaar geen invloed gehad op het aantal inschrijvingen. Ook is er bijna niemand van de ouderejaars gestopt, dus er zijn bij het Honours College nog net zo veel internationale studenten als voordat het virus uitbrak.

Voordat Daria aan haar studie begon woonde ze met haar ouders in Frankfurt, Duitsland. Nu woont ze op zichzelf in een studiootje in Zwolle.

Waarom ben je in Nederland gaan studeren?

“Ik heb altijd al een goed beeld van Nederland gehad, ik hoorde altijd dat de mensen hier super chill zijn. Toen ik jonger was heb ik een aantal jaar in Laos gewoond, ik ging daar naar een internationale school. Daar gingen veel mensen van mijn middelbare school naar Nederland om te studeren. In Nederland is er echt een internationale gemeenschap, en Nederlanders zelf zijn ook hele fijne mensen, ze zijn altijd zo vriendelijk. Vooral vergeleken met Duitsers, in Duitsland is iedereen altijd zo gespannen.

Nog een reden dat ik naar Nederland ben gekomen is omdat er veel goede internationale opleidingen worden aangeboden. Ik was heel erg bezig met duurzaamheid en het milieu en in Nederland waren er veel opleidingen die zich daarop aansloten.”

Je hoorde veel goede dingen over Nederland, maar hoe ervaar je het nu je hier zelf bent?

“Ik ben blij dat ik hier naartoe ben gegaan voor mijn studie. Ik vind het echt fijn hier, ik heb ook zoveel leuke mensen leren kennen. Ik heb veel vrienden gemaakt die veganistisch zijn en zich bezighouden met duurzaamheid. Ik weet dat dat best suf klinkt, maar het is fijn om mensen om je heen te hebben die je kunnen inspireren en motiveren.

Verder leef ik hier gewoon een beetje het standaard studenten leven denk ik. Ik ga er veel op uit met mijn vrienden, we varen veel in een bootje door de stad. Ik vind de tweedehands winkels ook erg leuk! Verder heb ik een bijbaantje, chill ik gewoon met vrienden en focus ik me op mijn studie.”

Toen het coronavirus uitbrak, maakte je je toen zorgen over de situatie, aangezien je als internationaal student in een “vreemd” land zit?

“Toen de uitbraak begon zat ik nog in Nederland. Toen de situatie erger werd stuurde Windesheim een brief uit dat ze gingen sluiten en nog diezelfde dag gingen mijn ex-vriend en ik uit elkaar, alleen we woonden samen dus ik dacht van: kut nu zitten we samen opgesloten in hetzelfde huis. Daar had ik helemaal geen zin in, dus toen ben ik voor een aantal weken terug gegaan naar mijn ouders in Frankfurt. Dus ik maakte me best wel zorgen over de corona situatie, aangezien ik 6 weken terug naar mijn ouders ben gegaan. Na die 6 weken ben ik terug naar Zwolle gegaan en heb ik mijn eigen studiootje gehuurd.”

Dus jij maakte je ook zorgen over het feit dat je dan in een ander land zat dan je ouders terwijl de situatie alleen maar erger werd?

“Ja, dat was ook een van de redenen dat ik terugging. Het heeft me echt laten zien hoe belangrijk familie voor me is. Familie komt altijd eerst. En ik heb bewust de keuze gemaakt dat ik met hen wilde zijn.”

Als je naar je jaar nu kijkt, zijn er dan na de zomer veel mensen van je opleiding weg gegaan of gestopt? Zijn er mensen naar huis gegaan en niet meer terug gekomen?

“Eigenlijk zijn er geen van mijn vrienden weggegaan. Iedereen is gewoon gebleven, maar dat laat zien hoe hecht de vriendengroep is. Ik denk dat het ons allemaal meer samen heeft gebracht en dat we alleen maar hechter zijn geworden.

Meeste mensen zijn er gewoon weer dit jaar. Natuurlijk zijn een paar weg gebleven, maar zelfs met hen videobellen we nog regelmatig. Maar al mijn vrienden zijn gebleven.

Er waren ook mensen op de opleiding die überhaupt niet terug naar hun ouders konden, omdat die in landen woonden die hun grenzen gesloten hadden. Ze konden het land niet in, dus hadden geen keus naast hier blijven. Maar de meeste mensen hebben er zelf voor gekozen te blijven.”

Hield Windesheim extra contact met jullie om ervoor te zorgen dat alles okay was tijdens de lockdown?

“De docenten hadden video’s gemaakt voor ons waarin ze zeiden dat ze hoopten dat alles goed met ons ging, dat was zo lief. Ook zochten de counselors contact met ons om te zeggen dat als er iets was we altijd naar hen konden gaan, maar ze stonden altijd al klaar voor ons, maar nu met corona extra.”

Hoe was het om terug te komen op school en iedereen weer te zien?

“Ik heb maar weinig mensen gezien helaas. Ik heb alleen mijn klasgenoten gezien eigenlijk. Ik denk ook dat we ons allemaal gerealiseerd hebben hoeveel werk er nu online gedaan kan worden. Wat echt kut is eigenlijk, want menselijk contact is zo belangrijk. Maar we hebben ons allemaal beseft dat we veel dingen veel efficiënter online kunnen oplossen. Maar tegelijkertijd hoeven niet alle interacties met klasgenoten meer in het echt te zijn, als het ook online kan. En als je nu je vrienden of klasgenoten in het echt ziet hecht je er zo veel meer waarde aan.”

Ik hou van muziek, film en fashion. Het liefst zou ik dan ook mijn eigen film willen regisseren, maar er zijn nog veel meer dingen die ik later wil bereiken. Ik wil ooit nog een wereldreis maken en het lijkt me erg interessant om als journalist naar een oorlogsgebied te gaan. Ik ben geboren in Amsterdam en opgegroeid in Almere; ik ben een echte Randstedeling. Mijn tienerjaren heb ik vooral besteed aan het hangen op straat, zo heb ik veel interessante mensen leren kennen. Dit is ook waar mijn interesses als journalist liggen: mensen en de verhalen die zij te vertellen hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *