Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Luke Klazema: “Alles wat ik heb meegemaakt vormt mij tot wie ik ben”

Het is 2020 en ondanks dat het helemaal niet van deze tijd is, krijgen homo’s in Nederland nog steeds te maken met haat. De 24-jarige Luke Klazema kwam op dertienjarige leeftijd uit de kast en heeft meerdere keren meegemaakt dat hij niet geaccepteerd wordt zoals hij is. Ondanks dat hij zich er niet veel van aantrekt, is hij er wel van overtuigd dat er iets moet veranderen.  

Luke kreeg voor het eerst met echte haat te maken op het voortgezet onderwijs. “Ik denk dat homo’s de meest haatvolle dingen meemaken in hun schooltijd, al ging het bij mij op zich wel prima”, blikt hij terug. “Ik ben altijd mezelf gebleven en heb mijn mannetje gestaan, maar ik kan me de eerste keer dat ik in aanraking kwam met homohaat nog goed herinneren. Er zat een jongen in de aula die een boterham met pindakaas op me gooide. Hij was zo treiterend en naar, puur omdat ik op mannen val. Op het moment dat het gebeurde heb ik me tien seconden heel lelijk gevoeld, er ging heel wat door me heen. Ik wist gewoon niet hoe ik moest reageren, het enige wat ik gedaan heb is hem een stoot verkocht. Veel mensen zouden zeggen dat ik een leerkracht op had moeten zoeken, maar als jij mij probeert te vernederen verdien je een stoot”.

Andere tak van haat

Er werd niet meer recht in zijn gezicht gepest, maar het getreiter bleef. “De verdere tijd op het voortgezet onderwijs heb ik niet meer met haat recht in mijn gezicht te maken gehad. Wel begonnen mensen met pesten achter mijn rug om, dat is een hele andere tak van haat naar mijn idee. Sneaky roddelen, delegeren, negeren, ze deden allemaal dingen waaraan ik kon merken dat mensen het er echt moeilijk mee hadden dat ik op mannen val”.

Positief

Luke kwam uit de kast toen hij dertien jaar oud was, zijn gezin steunde hem hier volledig in. “Ik heb een hele makkelijke moeder die altijd voor mij klaar staat. Toen ik uit de kast kwam heeft ze mij eerst heel hard uitgelachen. Drie kwartier lang, het was vreselijk. Na die drie kwartier kon ze zichzelf eindelijk een beetje bedaren en toen zei ze: ‘Luke, dit weet ik al sinds je vier bent’. Toen was het heel snel over en konden we er samen goed om lachen. Mijn stiefvader was ook heel makkelijk, maar dat kwam ook doordat mijn moeder het zo positief oppakte”.

Contact verbroken

“Ik vond het wel heel spannend om het aan mijn vader te vertellen, daarom heb ik het eerst tegen mijn stiefmoeder gezegd. Zij was heel makkelijk en wilde gelijk mijn vader bellen, die op dat moment weg was voor zijn werk bij de marine. In de eerste instantie heb ik heel hard gehuild want ik durfde het echt niet te vertellen, maar ook hij pakte het heel goed op. ‘Luke, dat is toch helemaal niet erg. Dat is toch dikke prima’, was zijn reactie. Al heeft hij later nog wel een paar keer laten merken dat hij het soms nog wel lastig vond. Als ik een vriendinnetje mee naar huis nam werd er altijd gevraagd of het hét meisje was. Als ik dan zei dat dat niet het geval was, was het altijd van ‘Oh ja, dat is ook zo’”.

De vriendengroep van Luke reageerde heel gemixt toen hij aankondigde dat hij op mannen valt. “De meesten reageerden heel positief en pakten het gemakkelijk op. Maar er waren ook mensen die aangaven het niet te kunnen handelen, daar heb ik vrij snel het contact mee verbroken. Dit is hoe ik ben en als je dat niet kan accepteren is dat prima, dat accepteer ik ook. Maar als ze het niet kunnen hebben, wijs ik ze ook het gat van de deur”.

Goed recht

Ondanks dat het niet altijd geaccepteerd wordt, is Luke altijd open geweest over zijn geaardheid. “Vanaf dat ik uit de kast ben gekomen, ben ik ervan overtuigd dat het goed recht is dat mensen niet accepteren dat ik op mannen val”, legt hij uit. “Maar als ik anderen met respect behandel verwacht ik dat ook terug. Ik laat me niet lastigvallen en treiteren”.

Kwaliteiten en vaardigheden

Echt bang dat hij als homo niet geaccepteerd wordt is Luke nooit geweest. “Ik weet dat het veel gebeurt dat homo’s niet geaccepteerd worden en dat mensen altijd een mening over me hebben, maar ik accepteer mezelf heel erg. Daardoor maakt het eigenlijk niet heel veel uit of mensen mij accepteren omdat ik op mannen val. Het is niet zozeer dat ik bang ben om als persoon niet geaccepteerd te worden, maar ik vind het soms wel spannend als mensen mij gaan vooroordelen op andere vlakken omdat ik op mannen val. Zo ben ik bijvoorbeeld leerkracht op een basisschool en heb ik wel de angst dat er ooit een ouder gaat komen die niet wil dat zijn zoon of dochter les krijgt van een homo. Dit soort dingen houd ik wel in mijn achterhoofd en vind ik heel kwalijk. Je kan de kwaliteiten en vaardigheden van iemand niet oordelen op het feit dat iemand op mannen of op vrouwen valt. Dat zijn factoren die mensen vaak met elkaar vergelijken, maar naar mijn idee helemaal niet met elkaar in relatie staan”.

Kinderen nemen haat vaak over van hun ouders. Als volwassenen iets tegen homo’s hebben, is de kans groot dat hun kinderen die mening delen, volgens Luke. “Homoseksualiteit is iets wat mensen niet kennen of snappen. Het stukje haat wat ze zichzelf aanpraten, is meer angst naar mijn idee. Ouders die bang zijn dat zijn of haar kind ook homo wordt omdat ze les krijgen van een homoseksuele leerkracht, hebben vaak niet genoeg kennis op dit gebied”.

Nieuwe informatie

Als basisschoolleerkracht zou Luke graag zien dat er meer lessen over homoseksualiteit gegeven zouden worden. “Ik heb ooit lesgegeven aan een groep zes waar ik niet aan durfde te vertellen dat ik op mannen val. Dagelijks vielen er woorden zoals ‘kankerhomo’, ‘tyfuslijer’ en ‘lesbo’s moeten doodvallen’. Toen er een nieuwsitem over een transgenderjongetje werd bekeken in de klas, wist ik echt even niet hoe ik dit met ze moest bespreken. Gek genoeg had ik me daar geen zorgen over hoeven maken, want iedereen had medelijden met het transgenderkindje. ‘Het is toch vervelend als je je zo voelt’, was de reactie van de klas. Wat ik toen merkte is dat veel ouders een idee impliceren en dat kinderen dat van ze overnemen. Daardoor blijft de haat richting homo’s heel erg hangen, terwijl de kinderen heel open zijn over nieuwe informatie zoals transgenders en non-binaire mensen”.

Extra bedachtzaam

Luke geeft aan dat het voor hem niet vanzelfsprekend is dat hij zich veilig voelt in het openbaar, iets waar de meeste mensen niet bij stilstaan als ze de deur uitgaan. “Ik wil niet meer hand in hand lopen in het openbaar, puur omdat ik wel eens nageroepen werd en me daardoor echt onveilig voelde. Ook tijdens het uitgaan word ik wel eens aangestaard door mannen waar ik liever geen bonje mee wil hebben. Echt geknokt heb ik niet, of gemept ben ik niet, maar ik ben wel echt heel voorzichtig op zulke momenten. Sommige mensen gaan raar reageren op het moment dat ze drank hebben gedronken, dan worden ze helemaal gek en soms agressiever. Als homo zijnde moet je dan toch extra bedachtzaam zijn over hoe je je gedraagt en wie je bent. Ik moet dan oppassen dat ik niet alleen ben”.

‘Educate yourself

Luke kijkt positief terug op zijn jeugd. “Ik denk dat ik het best wel makkelijk heb gehad. Ik ben niet echt gepest, soms in kleine groepjes achter mijn rug om maar daar kon ik me wel makkelijk boven zetten”. Tegen alle haters wil hij nog zeggen: “Educate yourself. Kijk eens iets verder dan: ‘O jij bent homo dus jij wordt verliefd op mij’. Kijk eens naar hoe wij denken, omgaan en hoe wij zijn”. Het had niet anders gehoeven. Het zijn niet altijd de leukste momenten die ik hem meegemaakt, maar het heeft me gevormd tot wie ik nu ben. De afgelopen jaren hebben me alleen maar sterker gemaakt”.

Foto: Privé

Een twintigjarige (beeld)journalist, muziekliefhebber en een typisch paardenmeisje. Studeert Journalistiek en werkt in haar vrije tijd als freelance redacteur voor verschillende paardenwebsites. Vindt alles interessant en leuk om te doen, zolang ze haar camera mee mag nemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *