Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Column: De Amerikaanse verkiezingen

Afbeelding met kaart

Automatisch gegenereerde beschrijving

Photo by Clay Banks on Unsplash 

Als 17-jarige Europeaan volg ik dit jaar voor het eerst de Amerikaanse verkiezingen. Vier jaar geleden, op 13-jarige leeftijd, was dit voor mij nog net iets te ingewikkeld om te begrijpen. Maar het lijkt erop dat het vier jaar later nog steeds lastig te begrijpen is. Dit jaar is het een strijd tussen Joe Biden en Donald Trump. Een zenuwslopende nek aan nek race, maar om die race te begrijpen moest ik wel eerst wat research doen.   

Hoe meer ik te weten kwam over de Amerikaanse verkiezingen, hoe lastiger ik het vond. Eerst dacht ik dat degene met de meeste stemmen won, maar daar zat ik er echter helemaal naast. Vier jaar geleden had Hillary Clinton bijna drie miljoen stemmen meer dan Donald Trump en toch won Trump. Dit heeft te maken met kiesmannen, hier had ik nog nooit van gehoord. Deze kiesmannen vormen samen het kiescollege. Elke staat heeft een bepaald aantal kiesmannen gebaseerd op hoeveel inwoners de staat heeft. Na verdere research over de Amerikaanse verkiezingen kwam ik erachter dat die kiesmannen niet eerlijk zijn verdeeld. Zo heeft de staat Wyoming één kiesman voor elke 165.000 inwoners, maar in Californië heb je 600.000 inwoners nodig voor één kiesman. Dit komt omdat de Amerikanen met elkaar hebben afgesproken dat elke staat recht heeft op drie kiesmannen. Er zijn 538 kiesmannen en om te winnen heb je 270 van deze kiesmannen nodig. 

Oké dus bijvoorbeeld Californië, een staat met 55 kiesmannen, stel je krijgt daar 40 procent van de stemmen win je dan 22 kiesmannen? Nee, dat had ik weer mis. Als je in een staat 40 procent van de stemmen hebt krijg je niks… Ik vraag mezelf nog steeds af wat precies de logica hierachter is, maar de Amerikanen hebben hier een goede uitleg voor. Dit komt door het gegeven ‘Winner Takes All’, als je de meeste stemmen hebt krijg je alle kiesmannen. Hoe langer ik over dit systeem ging nadenken hoe gekker ik het vond. Je zou dus in alle staten 49 procent van de stemmen kunnen hebben maar alsnog nul kiesmannen. In de staat Florida heeft dit jaar 47,9 procent gestemd voor Biden, maar alle 29 kiesmannen gaan naar Trump. Worden die 47,9 procent van de kiezers dan nog wel goed gerepresenteerd? In mijn ogen is dit niet bepaald democratisch.   

Veel stemmen zijn dit jaar via de post gedaan, dit wegens corona. Het is voor de Amerikanen gevaarlijk om nu naar de stembussen te gaan. Door die poststemmen duurt het langer om alle stemmen te tellen. Op de verkiezingsdag zelf mocht je nog je stem versturen, maar die komt dan later binnen. Zolang de poststemmen maar een stempel hebben van de verkiezingsdag of daarvoor is die nog geldig. Dit was voor mij het meest logische feit dat ik over de Amerikaanse verkiezingen heb gehoord. Maar niet als het aan Trump ligt, hij heeft opgeroepen om onmiddellijk te stoppen met het tellen van de stemmen. Volgens Trump heeft hij toch al gewonnen en zijn de stemmen die er na de verkiezingsdag nog bijkomen fraude. Ook dit klinkt niet echt democratisch. Door nu te stoppen met stemmen pak je het kiesrecht af van al die kiezers waarvan de stemmen nog geteld moeten worden. Ongelofelijk dat de president van de ‘zogenaamde’ grootste democratie ter wereld dit zegt.  

Na veel uitlegvideo’s op YouTube denk ik het nu eindelijk een beetje te snappen. Misschien heb ik ook wel het verkeerde jaar uitgekozen om te beginnen met het volgen van de verkiezingen. Met Trump en zijn belachelijke uitspraken, Kanye West als president kandidaat en de enorme aantallen poststemmen, het is ook niet niks. Ik ben in ieder geval blij dat ik deze nek aan nek race nu een beetje kan volgen. En wie weet wat voor ingewikkelde kwesties nog op me staan te wachten tijdens deze verkiezingen.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *