Marieke Rutgers: “Soms houd ik me liever gedeisd”
Door: Isabel Borrias – Foto: Privébezit

Marieke Rutgers zet zich in tegen discriminatie. Marieke heeft in 2016 in Amerika gewoond, de tijd dat Trump de nieuwe president werd. Ze heeft meegemaakt hoe groot het probleem is, dat in de 21e eeuw nog steeds donkere mensen worden onderdrukt. Dit was een eye opener voor haar. Toen ze terugkwam in Nederland wilde ze zich hiervoor inzetten. Dit werd versterkt door de arrestatie van George Floyd, we kennen het verhaal allemaal wel. Marieke zet zich in voor groepen mensen die nog steeds als minderwaardig worden gezien. “Ik heb het makkelijk, ik ben wit. Waarom hebben andere het dan ook niet makkelijk? Alleen omdat ze een andere huidskleur hebben?”, zegt Marieke gefrustreerd.
Van huis uit
“Mijn ouders hebben meegeven dat het niet uitmaakt wie je bent, of wat je doet, maar je moet gewoon vriendelijk zijn tegen mensen. Iedereen moet het eerlijk hebben.” Mariekes rechtvaardigheidsgevoel had ze vroeger al, maar is versterkt door sociale media en door haar vrienden uit Amerika. Ze heeft nog nooit echte discriminatie van dichtbij meegemaakt. “Als ik zoiets meemaak, hoop ik dat ik opsta voor iemand die gediscrimineerd wordt, maar je weet het natuurlijk nooit op zo’n moment.”
Groep spirit
Marieke zit nog niet in een community voor het ‘bestrijden’ van racisme, maar dit zou ze wel graag willen. “Als individueel persoon kan je natuurlijk gaan protesteren en opbrengen waar jij voor staat. Maar als je in een community zit met mensen die er hetzelfde over denken heb je het gevoel dat je echt iets bereikt.” Ze geeft een voorbeeld van het Black Lives Matter protest in Enschede: “Er werd goed 1,5 meter afstand gehouden, maar je was toch met z’n allen, en er was echt een groep spirit. Iedereen dacht hetzelfde, iedereen dacht van ‘joh is het nou eens afgelopen?!'”
Aandacht?
Er is nog amper aandacht voor BLM op de tijdlijnen van sociale media. Was het alleen een schreeuw om aandacht of is er echt nog een probleem? Marieke zegt het volgende: “Het probleem is er altijd al geweest. Er was een grote hype door video van George Floyd en al die andere mensen die agressief opgepakt werden. Het was even heel erg belangrijk voor heel veel mensen en nu is het een beetje afgeëbd, dat is jammer, maar de problemen zijn er echt nog! Heel veel mensen die meededen aan de zwarte tegeltjes op Instagram hebben eigenlijk helemaal geen weet van hoe het is om in zo’n situatie te zitten, dat weet ik natuurlijk ook niet gelukkig. Ik denk dat deze mensen er wel voor staan, maar er zullen altijd mensen zijn die dat er opzetten voor de aandacht, omdat ze eigenlijk niet zo goed weten wat ze er mee moeten.”
Discussiëren
Marieke heeft wel eens heftige discussies met vrienden over racisme. Soms vindt ze dit lastig. “Als vrienden een andere mening innemen dan ik, dan ga ik daarmee in over gesprek. Als ze dan hele rare dingen zeggen en standvastig blijven volhouden dat zwarte piet niet racistisch is, houd ik me liever gedeisd. Moet ik dan een levenslange vriendschap opzeggen? Bij mensen die ik niet zo goed ken is het natuurlijk veel makkelijker.”
Laatste zegje
Marieke zou dit willen zeggen tegen alle mensen die dit lezen: “Je kan wel naar mij luisteren, maar ik ben een wit persoon, dus ik kan mij ook niet volledig verzetten in de schoenen van andere mensen die wel racisme hebben ondergaan, maar luister naar de mede mens. Vooral de mensen die hier problemen van krijgen, omdat ze een andere huidskleur hebben. Luister naar die mensen, luister wat ze zeggen, en kijk wat jij eraan kan doen.”