Op een toekomst zonder geweld

FLEVOLAND – Naroepen, sissen, fluiten, intimideren, achtervolgen en zelfs aanranding of verkrachting. Vrouwen krijgen hier dagelijks mee te maken. Ongestoord naar de supermarkt lopen is nog te veel gevraagd. Of de vijf minuten die je van je huis naar de bushalte loopt. Voor je het weet is het alweer raak en krijg je ‘hé lekkerding, waar gaan die mooie beentjes naar toe’ naar je hoofd geslingerd. Zodra je niet reageert wordt het nog denigrerender: ‘Vuile kanker hoer!’
Wereldwijd is geweld tegen vrouwen nog steeds een groot probleem. Maar liefst één op de drie vrouwen krijgt te maken met geweld in haar leven. In Nederland is dit zelfs 45% van de meisjes en vrouwen. Orange The World komt hiervoor wereldwijd in actie. Dit is een 16-daagse campagne van 25 november tot 10 december. Deze begin- en einddata zijn bewust gekozen. Op 25 november is het de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. En 10 december is het De Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Wereldwijd zijn gebouwen oranje verlicht. De oranje kleur staat voor de opgaande zon. Dit is een symbool voor een toekomst zonder geweld.
De organisaties UNWomen, ZontaNL en Soroptimisten hebben in samenwerking deze campagne opgericht. In meer dan 90 landen wordt actiegevoerd tegen geweld tegen vrouwen. “Dit jaar zijn er 9 provincies en meer dan 200 gemeenten in Nederland die meedoen aan de campagne”, vertelt Nina Felten van UNWomen. UNWomen is de VN-organisatie voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. Het doel dit jaar met Orange the World campagne is dat iedereen laagdrempelig geweld kan en mag melden. “Er wordt namelijk maar 10% van al de geweldincidenten gemeld bij een instantie.”
De landelijke organisatie van Orange the World heeft aan alle provincies in Nederland gevraagd mee te doen aan deze actie. Provincie Flevoland doet voor het eerst mee aan deze campagne. Provincie Flevoland heeft zelf geen gerichte plannen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. “Dat ligt meer bij organisaties als Bureau Gelijke Behandeling en gemeenten”, vertelt Klaas van der Wielen, Senior beleidsmedewerker afdeling Strategie en Beleid. “Ons doel met deze campagne is het leveren van een bijdrage om aandacht te vragen voor het probleem.”