De onzekere toekomst van artiesten in coronatijd

Door corona staat de cultuursector op zijn kop. Festivals, concerten en andere evenementen zijn niet meer voor te stellen. Hoe moet dit zo verder? Zijn er alternatieven binnen de anderhalve meter samenleving of is dit het einde van de festivals? Dj’s en festivalartiesten zitten met hun handen in het haar.
De internationale dj Robin Klaver is erg onzeker over de toekomst. Robin is 26 jaar, dj, producer en toert over de hele wereld met het project Magnificence. Hij is al 10 jaar, samen met zijn beste vriend Maurice, bezig met het project en is erg succesvol in het buitenland.
Door corona valt Magnificence voorlopig in duigen. Ze kunnen niet meer toeren en krijgen veel minder inspiratie op deze manier. Robin doet op dit moment veel studiowerk en maakt muziek voor commercials en andere artiesten. Zo loopt het toch nog een beetje door en kan hij rondkomen.
“Ik maak mij best zorgen over de toekomst. Ik word er droevig van”
Een festival op anderhalve meter is bijna niet te doen. Het is bedoeld om gek te doen met elkaar en vrienden te maken. In deze gekke tijd is dat toch anders. Hij denkt dat het qua entertainment niet lang standhoudt. De dj hoopt dat dit niet het einde is van de festivals en evenementen.
“Mijn leven is zo anders dan voorheen”
Robin heeft, als de samenleving zich zo blijft ontwikkelen, geen vertrouwen in de toekomst. Maar één ding is zeker: hij blijft muziek maken. Hij gaat ervoor zorgen dat ‘ie op de radar blijft en dus zichtbaar is voor de mensen.
De VVEM, vereniging van evenementenmakers, is al druk bezig met alternatieven bedenken. Zo zijn ze met het volgende initiatief gekomen: Fieldlab Evenementen. Met dit project willen ze festivals en andere evenementen toch door laten gaan, ondanks de anderhalve meter samenleving. Het specifieke doel is om bouwstenen te ontwikkelen als bewijslast van de veilige en betrouwbare aanpak, in samenwerking met bedrijven, overheden, wetenschap, belangenorganisaties en publiek. Om daarmee vertrouwen te winnen bij de Rijksoverheid. Het programma is gericht op differentiatie van verschillende evenementen, situaties (binnen en buiten) en het versneld teruggaan naar volledige operatie voor evenementen.
“Het ziet er niet heel florissant uit en nog maar de vraag hoe dit zich gaat ontwikkelen”
Dan kan je denken aan het zogenaamde testfestival. Maar ook aan een anderhalf meter festival met minder personen. Feit blijft wel: je moet met super veel factoren rekening houden, dus het gaat zeker niet makkelijk worden. Als Nederland eenmaal de alternatieven kan uitvoeren, ben je nog niet klaar. Dan zit je met de buitenlandse artiesten. Kan je die wel uitnodigen als corona in andere landen erger is? Of terwijl, nog een moeilijke weg te gaan. Hopen dat we snel teruggaan naar ‘normaal’ en weer langzaam kunnen genieten van de cultuursector.