Taboe: Eenzaamheid Onder Jongeren
ZWOLLE- Eenzaamheid wordt meestal geassocieerd met ouderen, maar een 20-jarige die elke avond alleen op de bank zit krijgt een stuk minder aandacht. Dit terwijl 40-70 procent van de jongeren zich wel eens eenzaam voelt en 3-10 procent aan chronische eenzaamheid leidt. En door de corona-crisis wordt dit probleem alleen maar groter.
Gerben
Gerben (20) studeert ‘sport-coördinator’ aan het CIOS. Hij praat makkelijk en draagt een bruisende energie met zich mee. Toch geeft hij wel toe wel eens eenzaam te zijn, vooral op de middelbare school.
In de pauzes werd dat zichtbaar wanneer hij alleen zat, maar zijn klasgenoten wel gesprekken hadden. Het contrast tussen hem en anderen gaf een vervelend gevoel “ik dacht dat er iets mis met me was.”
“Dit is vaak het geval bij eenzame jongeren’’, beaamt Hugo van den Beld van “Aanpakeenzaamheid.nl”; “jongeren schamen zich vaak, want er is dan iets mis met jou, dan ben je anders.” Door dit taboe praten jongeren niet graag over eenzaamheid. Dit maakt het lastig om die eenzaamheid te signaleren. Ook vanuit scholen blijkt dit moeilijk: “Het is de vraag of leraren genoeg tijd en middelen krijgen om hiermee om te gaan”, zegt Jan-Willem van de Maat, onderzoeker voor landelijk kennisinstituut ‘Movisie’.
Grote gevolgen
Dat kan grote consequenties hebben; de gevolgen van eenzaamheid zijn net zo schadelijk als obesitas of verslaving. Jongeren kunnen in een negatieve spiraal komen: een laag zelfbeeld door een gebrek aan vrienden en zorgt er weer voor dat ze sociale signalen sneller negatief interpreteren. Vervolgens daalt het zelfbeeld nog meer en dat is lastig om te breken. Gerben voelde die negatieve spiraal ook. Doordat hij vooral negatief contact had met klasgenoten, had hij liever helemaal geen contact meer.
Oplossing
Wat dan niet helpt is zeggen: “maak maar gewoon vrienden,” het is vaak namelijk dat lage zelfbeeld wat ze weerhoudt van het maken van vrienden. Daar zit dan ook de “oplossing”: het omdraaien van een negatief zelfbeeld. Nog een manier is het weerbaarder maken van jongeren voor bepaalde sociale situaties. Dit kan je aanleren door sociale vaardigheden te trainen en technieken toe te passen. En het belangrijkste, praten. Op het online platform ‘EenzameJongeren.com’ is een forum waar jongeren hun gevoelens met elkaar delen. Over je problemen kunnen praten met een ander, kan al voor veel helderheid zorgen. Gemeente Arnhem is ook bezig met het opzetten van initiatieven met en voor jongeren.
En nu verder
Gerben zelf heeft hulp gekregen en weet daardoor beter wat hij kan doen. Ook probeert hij sneller uit te reiken naar mensen die om hem geven. ‘Ik zou niks veranderen aan vroeger, want dat zou betekenen dat ik niet tevreden ben met wie ik nu ben en dat ben ik eigenlijk wel.’

Door: Mai-Lin Steegers