Burn-out door Prestatiedruk: “ik snapte mijn emoties niet meer”
De 21-jarige Lara van den Bungelaar kreeg twee jaar geleden tijdens haar studie Illustratie en animatie een burn-out. “Ik ben altijd al wel een hoog sensitief persoon. En wanneer je gaat studeren gebeurt er gewoon heel veel. Ik was altijd bezig en er was geen limiet aan wat je kon doen.”
Lara kreeg steeds meer fysieke klachten zoals een verhoogde hartslag en ze begon te hyperventileren. “Ik had echt niet door dat mijn mentale gesteldheid dat met je kan doen. Ik snapte mijn emoties ook niet meer, en ik durfde de bus niet meer in, dat was echt raar.”
Op een gegeven moment barste ze midden in de klas in huilen uit. “Ik kon gewoon niet meer. Ik was echt in paniek en wist niet meer wat ik moest doen.” Dat Lara over haar grenzen ging had ze niet door. “Voor mijn gevoel deed ik niet veel. Ik wilde meegaan met de rest maar mijn grenzen liggen ergens anders. En die was ik aan het oprekken.”
Toen Lara thuis zat stortte ze helemaal in. “Ik kon het huis niet meer uit en een spannende serie was al te eng. Hoe ik dat heb volgehouden weet ik eigenlijk niet meer. Het was heel zwaar. Iedereen gaat door met zijn leven maar ik zat alleen thuis.”
Prestatiedruk is de hoofdreden geweest van Lara haar burn-out. “Iedereen heeft het druk en het voelt bijna fout om niet moe te zijn. Ik sliep minder, was vermoeid maar ging gewoon door. Mijn dag zat propvol en ik was alles aan het bijhouden, online zie je zoveel moois voorbijkomen. Je vergeet bijna dat je nog mag leren want je wilt meegaan in alles wat je om je heen ziet gebeuren.”
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving onderzocht de oorzaken van het toenemende aantal burn-outs. Een van de oorzaken is volgens hen dat generatie Z te verwend is. Daar is Lara het niet helemaal mee eens: “Wij hebben wel telefoons en mooie kleding. Maar het is wel dat wij daar veel voor moeten doen. En misschien maken die telefoons ons leven ook wel moeilijker. Alles is gecompliceerder. Vroeger ging je naar de huishoudschool, nu heb je een miljoen studies en daardoor veel keuzestress en twijfel.”
Een andere oorzaak is ‘the fear of missing out’, de angst om informatie en berichten op social media te missen. “De laatste tijd merk ik dat de prestatiedruk ook wel daardoor kwam. Maar eigenlijk gebeurt er weinig interessants op social media.”
Op dit moment gaat het heel goed met Lara. Haar opleiding heeft ze niet meer afgerond. “Ik ben dingen gaan doen die ik leuk vind. Nu ben ik aan het oefenen om tatoeëerder te worden.” De angst dat een burn-out terug komt blijft. “Als ik stress heb denk ik na over waar dat vandaan komt. Ik merkte dat ik niet blij werd van een halve dag online zijn, dus daar stopte ik mee. En ik drink geen alcohol meer want dat verdooft emoties. Door mijn burn-out ben ik gedwongen om meer naar mijzelf te luisteren.”