Gestrande potvis op Vlieland: een enorme uitdaging voor snijteams

De bijna veertien meter lange potvis die afgelopen donderdag op Vlieland aanspoelde is ontmanteld. Het snijteam van Naturalis en de Universiteit Utrecht hebben het dier zaterdagochtend nagekeken.
Het dier moet zo snel mogelijk worden bekeken door de snijteams. “Dat heeft te maken met de volksgezondheid. De potvis kan ziektes hebben en het stinkt enorm als het dier gaat rotten. Dat wil de overheid niet in de buurt van de bewoonde wereld”, vertelt Pepijn Kamminga, collectiebeheerder van Naturalis.
“Het was een enorme klus om de potvis verder het strand op te slepen”, vervolgt Kamminga. “Zo’n beest kan wel 20 tot 30.000 kilo wegen.” De Universiteit Utrecht doet nu onderzoek naar de doodsoorzaak en eventuele ziektes van het dier. Ze kijken naar de organen, zoals longen, parasieten en het hart. De maaginhoud gaat naar de universiteit van Wageningen. Naturalis stelt een deel van het skelet veilig voor toekomstig onderzoek. Ze slaan de gegevens op in de database en beheren de collectie. Het skelet zal niet bewaard worden voor bezichtiging.
Potvis-strandingen nemen de laatste jaren toe. In 2016 zijn er zes potvissen gestrand aan de Nederlandse kust. Dat gebeurt dus steeds vaker. Zo ook in 2018 en nu weer.