Body positivity: niet zo positief als zij eruit ziet

JET VAN LEEUWEN – 20 JANUARI 2020
ZWOLLE – De body positivity beweging krijgt steeds meer vraagtekens achter haar naam. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor gekomen. Hou van je eigen lichaam zoals hij is en als het even kan laat dat trots zien! Op sociale media zie je steeds vaker een influencer met rondingen, vetrollen en onderkinnen tussen de dunne modellen verschijnen. Goed toch? Ja, maar er zitten keerzijdes aan de body positivity beweging, die steeds meer ter discussie komen te staan.
Neem bijvoorbeeld de beroemde Adele, je kent haar waarschijnlijk vooral van haar muziek, maar Adele is in quarantaine erg veranderd. Ze is kilo’s afgevallen en ziet ze er steeds ’beter’ uit, tot ergernis van de body positivity community. Adele kreeg een regen van kritiek over zich heen toen ze een foto plaatste op sociale media van haar afgetrainde lichaam. Ze zou een verrader zijn van de body positivity beweging.
Er zitten dus grenzen aan body positivity. Als je buiten het schoonheid ideaal valt heb je alle recht om van je lichaam te houden, maar zie je eruit als een victoria supermodel dan hoor je er niet bij. Ten onrechte vindt Samyra Geerman, zij post op haar sociale media foto’s van haar lichaam zoals die is en houd zich bezig met body positivity. “Als je wilt afvallen en dat op een gezonde manier doet, is het niet aan iemand anders om daar iets over te zeggen.”, vertelt Samyra. “Als iemand wil afvallen om gezondheidsredenen, mag diegene net zo goed positief zijn over zijn of haar lichaam.”
Naast dat mensen die afvallen buiten de boot vallen, lijken té dikke mensen er ook niet bij te passen. Op sociale media wordt veel gediscussieerd over Body positivity als excuus voor obesitas. “Ik geloof dat je obesitas in onze huidige samenleving in veel gevallen kunt terugdringen door een klimaat te creëren waarin mensen zichzelf beter kunnen accepteren. Daar zit voornamelijk het pijnpunt voor deze mensen: ze accepteren zichzelf en hun lichaam niet, waardoor ze onder andere ongezond eetgedrag en andere destructieve gewoonten gaan vertonen”, vertelt Annelieke Vleugel, zij heeft zelf een eetstoornis gehad en houd zich nu bezig met de body positvity beweging.
De definitie van body positivity is volgens Wikipedia: “Een sociale beweging die is geworteld in de overtuiging dat alle mensen een positief lichaamsbeeld moeten hebben, terwijl ze tegelijkertijd de manier waarop de maatschappij het fysieke lichaam presenteert en ziet, ter discussie stelt”. Maar tegenwoordig wordt er zelfs over de definitie gediscussieerd, hoe sterk is de beweging dan nog? Body positivity moet haar verhaal recht zien te krijgen. Volgens de officiële definitie mag iedereen positief zijn over zijn of haar lichaam, ongeacht of diegene wil afvallen of té dik is. Als dit is hoe de beweging zich wil identificeren, moet zij haar regels en restricties over boord gooien en ook écht iedereen blij laten zijn over zijn of haar lichaam.