Coffeeshops en dealers merken hoe wietmarkt door de corona-crisis verandert
ZWOLLE- Door de corona-crisis zitten veel mensen dagen achter elkaar thuis, zonder dat zij iets te doen hebben. Er is al bijna een jaar voorbij gegaan sinds het coronavirus in Nederland is uitgebroken en veel Nederlanders zitten zich nog altijd thuis te vervelen. Maar wat moet je dan doen?
In december publiceerde het Trimbos instituut een onderzoek naar het gebruik van wiet en hasj, dat zij van September tot en met November gedaan hebben. Zij voerden dit onderzoek uit in samenwerking met the Addiction and Mental Health Group (AIM), Department of Psychology, University of Bath en the National Centre for Youth Substance Use Research, The University of Queensland. Uit het onderzoek bleek dat 1 op de 3 Nederlandse cannabisgebruikers meer is gaan blowen sinds de uitbraak van het coronavirus. Een belangrijke reden die hiervoor genoemd wordt is verveling.
Ook bij Zwolse coffeeshop de Pijp hebben ze gemerkt dat er meer geblowd wordt sinds het begin van de corona crisis: “De drukte is zwaar toegenomen, dit heeft ook te maken met de aangepaste openingstijden, we mogen na acht uur niet meer open zijn. Door die acht uur regel zijn er elke avond lange rijen. Mensen hebben door de lockdown meer vrije tijd en er is een stijgende lijn te zien van mensen die meer blowen, in ieder geval de mensen die voorheen ook al blowden. We merken dat mensen die eerst een tientje haalden nu twintig euro aan wiet willen.”
Dealers merken dit ook. 19-jarige Dario (niet zijn echte naam) is al sinds zijn 14e dealer, voor hem brengt de corona-crisis veel goeds met zich mee: “Aan het begin van de crisis begonnen mensen massaal in te slaan, ze dachten toen dat de shops dicht zouden gaan. Door de lockdown is iedereen ook veel meer thuis. De meeste dealers leveren aan huis, dit is voor veel mensen nu handiger dan naar de shop gaan. Ook hebben mensen veel meer vrije tijd, ze weten niet meer ze hiermee moeten dus gaan ze maar blowen.”
Dario ervaart ook veel nadelen. “De inkoopprijzen zijn erg gestegen, vooral die vanuit het buitenland, hierdoor is het niet altijd even makkelijk om rond te komen.” Alle markten zijn zwaar getroffen door de corona crisis, dit geldt ook voor de wietmarkt. De effecten van de crisis worden zowel bij de legale als illegale wietmarkt gemerkt. Maar coffeeshops en dealers hebben zich weten aan te passen. Dario merkt wel verschillen als hij de illegale markt van nu vergelijkt met hoe die was voor de uitbraak van het coronavirus: “Er is nu veel minder concurrentie. Het is door de gestegen prijzen lastiger geworden om te beginnen met dealen. De grote spelers zijn er nog wel natuurlijk maar veel kleinere dealers zijn gestopt. Ik heb mij zelf weten aan te passen, dus voor mij is dit heel mooi geweest, maar voor de kleinere dealers is dit erg nadelig geweest. Ook is het doordat het duurder is minder aantrekkelijk geworden om te beginnen met dealen, vroeger kon je met 200 euro al beginnen moet je nu meer dan 600 euro inleggen om te beginnen. Maar omdat er minder concurrentie is en mensen meer willen kopen heb ik wel gemerkt dat mijn omzet ook hoger is.”
Net als alle andere aspecten van onze samenleving is de wereld rondom wiet ook zwaar getroffen, de markt is heel erg veranderd. Ook is er de vraag of het cannabisgebruik van Nederlanders na de crisis nog steeds hoger zal zijn. Dat moet nog blijken.