Grijs gebied voor coronaregels in grensdorp Baarle-Nassau
BAARLE-NASSAU – Nederland licht al maandenlang helemaal dicht vanwege de coronacrisis. De maatregelen liggen muurvast, veel Nederlanders zijn al lang niet meer naar de kapper of naar een terrasje geweest. Maar… de bewoners van een klein dorpje aan de Belgische grens hebben geluk. Het dorp Baarle-Nassau (voor de Belgen: Baarle-Hertog) wordt gedeeld met Nederland en België. In Baarle-Hertog zijn de kappers gewoon open, bewoners kunnen dus van Nederland naar België lopen om hun haren te laten knippen. Is dit wel de bedoeling?

‘’De grens is hier afgezet geweest bij de vorige golf’’, zegt een bewoner. ‘’Bij de grensovergang stond er politie die je tegenhield.’’ In de eerste lockdown was het voor de gemeentes van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog nog even zoeken hoe de gezamenlijke coronaregels er zouden uitzien. Hierdoor ontstonden wat vreemde situaties, bijvoorbeeld een Zeeman die de helft van haar winkel moest afzetten omdat die helft in Nederland stond. Of een huis wat midden op de grens ligt, waarbinnen dus verschillende regels golden. Het is nu wat beter geregeld: alle winkels zijn dicht, alleen de kappers aan de Belgische kant zijn geopend. Er is wel nog veel onduidelijkheid, maar er zijn geen winkels meer die voor de helft open zijn.
Volgens de Rijksoverheid is het nu verboden om naar België te reizen zonder geldige reden. Dit verbod geldt niet voor de grenzen in Baarle-Nassau, wel bij de ‘echte’ grens zou er volgens de overheid strenge controle zijn. ‘’Wij geven adviezen over de coronamaatregelen’’, zegt de gemeente van het Nederlandse dorp. ‘’Je hebt bijvoorbeeld een Verklaring op Eer nodig om naar België te gaan.’’ Dit document wordt door de overheid uitgereikt bij essentiële reizen. Een winkeluitje naar België valt hier dus niet onder. In de buurt van Baarle-Nassau is echter geen enkele grenscontrole te bekennen. Een bewoner vertelt dat ze soms naar België gaat om boodschappen te doen. Dat is geen probleem, maar de grenscontrole is dan misschien toch niet zo streng. ‘’De grenscontrole komt echter vanuit België, dus de gemeente van Baarle-Hertog weet daar meer over’’, aldus de gemeente. Het bestuur van Baarle-Hertog heeft hierop niet gereageerd.