Zijn (zelf)sneltesten de toekomst?

“Testen op corona klinkt heel ideaal, maar hoe doe je dat in de praktijk?” Dat is een vraag waar veel mensen mee zitten, zo óók het ministerie van Volksgezondheid. Is zelf sneltesten de toekomst?
Het ministerie van VWS wil binnenkort zelftesten in de supermarkt, bij de apotheek en de drogist aanbieden; een test die je thuis bij jezelf af kan nemen. Ook willen ze langzaam weer festivals en andere evenementen door laten gaan. Op één voorwaarde natuurlijk. Als iedereen een vaccinatiebewijs kan laten zien óf van tevoren is getest op corona. Testen, testen en nog eens testen.
“Er is onderzoek gedaan naar het zelftesten. Eind februari kwamen uit het onderzoek positieve resultaten. Eigenlijk kunnen mensen, als je ze de goede instructies en materialen geeft, prima een zelftest afnemen. De betrouwbaarheid is niet zo hoog als een PCR-test, maar voldoende om deze ontwikkeling in te zetten”, vertelt Axel Dees, woordvoerder van Hugo de Jonge.
Bang om het verkeerd te doen
Wat moeten wij ons voorstellen bij zelftesten? Moet men bang zijn om zo’n test verkeerd te doen en zit er iemand op te wachten om zelf zo’n stokje in de neus te doen?
“Dat is ook precies één van de drempels. Zo’n test is zeker niet prettig, want het is een lang staafje die een heel eind je neus ingaat. In de onderzoeken kwam dus ook naar voren dat mensen het best ingewikkeld vinden om een staafje zo ver hun neus in te steken. Dat leverde geen goede resultaten op. Daarom is er gekeken of je de test ook meer voorin de neus stopt, met een korter wattenstaafje. Daardoor kregen ze zelfs een betrouwbaarder resultaat”, concludeert Dees.
De woordvoerder van De Jonge zegt dat er ook zeker een duidelijke instructie bij een zelftest moet komen: “Het moet voor iedereen te begrijpen zijn. Je wilt niet dat mensen het niet goed doen en daardoor een verkeerde uitslag krijgen.” Zelftesten is echt voor jezelf, als preventie, om je veiliger te voelen als je in contact komt met mensen. Zo’n zelftest kan je dan voor een tientje bij de supermarkt halen.
Sneltesten vervanging vaccinatiebewijs?
Het plan is ook om, als evenementen weer door kunnen gaan, gebruik te maken van sneltesten. Hoe moet Nederland dit voor zich zien? Het is namelijk niet de bedoeling dat je voor zo’n evenement of festival jezelf gaat testen. “We willen voorkomen dat het goed misgaat. Het kan dan zijn dat iemand helemaal geen test heeft afgenomen of de test van familie of vrienden gebruikt. Het is echt bedoelt als bewijsmateriaal om aan te tonen dat je niet besmettelijk bent. Voor een concert, festival of ander evenement maken we een speciale teststraat. Als de uitslag negatief is, kun je het bewijs uploaden in de corona-app op je telefoon en daarmee ga je naar het evenement. De sneltest moet dan niet ouder zijn dan twee dagen”, aldus Axel Dees.
De sneltest is geen vervanging van een vaccinatiebewijs. Het is eigenlijk andersom. Het maakt in de praktijk niet uit of je getest bent of een vaccinatiebewijs hebt. “Het gaat in feite niemand wat aan of je gevaccineerd bent, dus we willen niet dat vaccineren een verplichting wordt, zowel direct als indirect niet. We willen niet dat iemand zich verplicht voelt om aan te tonen of je gevaccineerd bent of niet, maar we gaan het sowieso technisch mogelijk maken dat zo’n vaccinatiebewijs er komt. Of het ook daadwerkelijk ingezet wordt, is de vraag. Daarvoor moeten we ook meer duidelijkheid hebben of je het virus, als je gevaccineerd bent, niet meer kunt overdragen. Daar is wetenschappelijk gezien nog niet voldoende kennis over. Maar dat is wél een belangrijke voorwaarde”, gaat de woordvoerder verder.
Toekomst
Of sneltesten de toekomst zijn, is nog de vraag. Het hangt er helemaal vanaf hoe het virus zich ontwikkelt. Het kan zo maar zijn dat corona verandert in een griepvirus wat jaarlijks terugkomt. Duidelijk is wel dat testen voorlopig een veilige optie is die zich steeds meer ontwikkelt, waardoor we meer vrijheid krijgen.