Richard Huizinga: “We blijven positief en overleven dit”

Richard Huizinga is ondernemer. En dat is moeilijk in deze tijd. Samen met zijn compagnon Gerrit van der Meulen heeft hij twee nachtzaken: Café De Ouwe Stoep en De Kantelaar, een danscafé voor de oudere doelgroep en een feestcafé voor de jongeren. Door de coronacrisis hebben veel ondernemingen het zwaar. De horeca, winkels, scholen en andere bedrijven mogen beetje bij beetje open. Er is alleen één buitenbeentje: de kroeg.
Richard is 51 jaar oud, heeft een vriendin genaamd Judith en vijf kinderen; twee oudere zoons en drie jongere kids. Hij is gek op voetbal en fitness, maar zijn echte passie ligt natuurlijk bij de onderneming. De kroegbaas werkt al heel lang bij de Ouwe Stoep in Leeuwarden. “Het is echt mijn passie. Ik vind het zalig om op de vloer te staan, handjes in de lucht en mensen een mooie avond te bezorgen. Dat is ook het doel.” Door een stambeencorrectie is dit helaas niet meer mogelijk. Al een jaar lang heeft hij last van zijn knie en vanwege de operatie in april, ligt hij al twee weken plat. De ondernemer is nu aan het revalideren, maar hoopt snel weer te springen in de kroeg en te sporten in de sportschool.
De kroegen zijn al langer dan een jaar gesloten. “Opeens heb je niks meer te doen, moet je allemaal andere dingen bedenken, wat echt moeilijk is geweest voor ons. Je hebt gewoon veertien maanden geen omzet. We worden gelukkig wat gesteund door de pakketten van de overheid, maar dat is lang niet voldoende. Mensen staan er namelijk niet bij stil dat de steunpakketten lang niet alle volledige vaste lasten dekken van een onderneming. En daarnaast heb ik ook nog een huis, kinderen, gas en licht.” Ze hebben alleen geen vooruitzicht. In de eerste instantie was het de verwachting om de kroegen tot augustus dicht te houden, ondertussen zijn we weer een jaar verder.”
Gesloten kroegen, betekent ook geen werk meer voor het personeel. Gelukkig hebben de meeste werknemers een andere baan. Een paar detacheren ze bij andere bedrijven, waardoor ze in ieder geval verder kunnen, niet zonder baan zitten en Richard die kosten niet meer heeft.
De Kantelaar is in de zomer van 2020 een week of tien open geweest. Ze hebben daar toen een paar weken van kunnen genieten. Ook heeft de kroeg met zo’n acht andere zaken in Leeuwarden een stadsterras opgebouwd. Het was én heel erg leuk én het personeel kon weer aan het werk. Win-winsituatie dus. Het enige vervelende was dat de markt elke vrijdag op dezelfde plek moest staan, waardoor ze het hele terras steeds moesten op- en afbouwen. Richard en Gerrit bleven altijd positief. En dat zijn ze nog steeds. Er zijn al zes miljoen mensen gevaccineerd en eind juli waarschijnlijk iedereen. “Ik hoop dan ook echt dat wij weer wat kunnen. De Kantelaar kan eerder dingen doen, aangezien het café groter is. De Ouwe Stoep kan pas open als de anderhalvemetersamenleving weg is. Zolang die niet weggaat, kan er maar zes man in.”
Als de kroegen open mogen in augustus, hoopt Richard dat de overheid ook extra geld geeft aan de ondernemers. Je hebt namelijk iets opgebouwd, wat je wil gebruiken voor je pensioen of voor investeringen en niet om deze periode te overleven, dus dat is lastig voor hem. Maar gelukkig gaan ze deze coronatijd wél overleven. “Ik voel geen boosheid richting de overheid. Ik snap het echt wel, want als wij morgen open zouden mogen gaan, vind ik het niet prettig als er 100 man in de kroeg staat. Ik sta nu ook liever op het terras dan in de kroeg, want dat vertrouw ik nog niet.”
De kroegbaas heeft het meeste de interactie met het personeel en de gasten gemist. Hij is blij dat zijn onderneming het overleeft, maar dat geldt hoogstwaarschijnlijk niet voor elke kroeg.