Gratis woonruimte voor studenten die zich inzetten voor de wijk

“In die flat woon ik.” Romy wijst naar een flat die als een van de weinige in de straat nog niet in de steigers staat. “Alle flats worden hier gerenoveerd, daarom moet ik er binnenkort ook uit.” We zijn in Slotermeer-West, aangekomen met de bus vanaf station Amsterdam-Sloterdijk. Er is markt. Het pleintje midden in het kleine winkelcentrumpje is gevuld met kraampjes vol groenten, fruit, noten en andere etenswaren. De geur van gebrande noten vult de lucht en overheerst over de markt. Romy Warmerdam, studente in Amsterdam en werkend bij de organisatie Vooruit, draait de markt echter de rug toe. Ze neemt me mee naar een opening tussen twee winkeltjes, die beide hun etalage vol hebben met baklava. Het wordt even donker als we door het poortje lopen, maar vrijwel meteen komt de zon weer tevoorschijn en staan we tussen wel 8 wooncomplexen, waarvan meer dan de helft in de stijgers steigers staat.
We stappen het wooncomplex binnen waar Romy woont. De trappen op en 3 etages hoger verwelkomt Romy mij in haar kleine woning die ze deelt met een huisgenootje. Het is een oud pand met krakende deuren, gelige muren en een oude vloer. Het is geen beste kwaliteit woning, maar dankzij de organisatie Vooruit waar Romy werkt, hoeft ze geen huur te betalen. “Je moet minimaal 10 uur per week werk verrichten, in ruil daarvoor krijg je een woonruimte in de wijk waar je werkt.”
“Vooruit is een organisatie die alleen in Amsterdam zit en dan voornamelijk in achterstandswijken. Je moet student zijn om hierbij te komen werken en wat wij als studenten dan doen is activiteiten organiseren voor in de wijk. Die activiteiten kunnen voor alle leeftijden zijn. Zo zijn is er bij Vooruit voor de kinderen een kidsclub, voor jongeren zijn er muzieklessen en voor de volwassenen zijn er taalcursussen.” Terwijl Romy dit vertelt, is er lawaai te horen van de verbouwing van de flat tegenover Romy’s raam. Het harde geluid van boormachines en het geschreeuw van bouwvakkers op de stijgers klinkt voortdurend op de achtergrond.
In haar vensterbank staan bijna alle Moestuintjes van de Albert Heijn actie. “Op dit moment doe ik de activiteiten van de kookclub en de activiteit Groei groen. Bij die activiteit gaan we het hebben over het klimaat en de natuur, waar we ook echt dingen mee gaan doen zoals plantjes planten.”
Naast de activiteiten die Vooruit organiseert, moeten er ook geflyerd worden. Op de tafel tussen ons in ligt een stapeltje lichtgrijze flyers met de titel ‘Activiteiten in Slotermeer-West’. Op de achterkant heeft Romy een in Word gemaakte planning van deze periode geplakt. “Ik ben bijna 2 uur bezig geweest om die roostertjes uit te knippen en op die flyers te plakken”, lacht Romy terwijl ze de flyers van de tafel pakt en haar jas aan doet.
We lopen dieper de wijk in. Langs de bouwplaats van enkele wooncomplexen, door een klein parkje, langs een schooltje en we komen uit bij nog meer rijen wooncomplexen. Hier moet geflyerd worden. Romy vertelde mij eerder dat veel volwassenen in deze wijk niet goed Nederlands spreken, de flyers zijn echter helemaal in het Nederlands geschreven. “Ja dat begrijp ik ook niet zo goed”, zegt Romy. “De kinderen in deze wijk kunnen vaak wel Nederlands en zouden het kunnen vertalen voor hun ouders. Toch denk ik dat als we ook flyers in het Engels of Arabisch zouden hebben dat er misschien meer mensen de flyers zullen begrijpen of zullen gaan lezen.”
Via een vage foto waarop iemand met allemaal kleurtjes vakjes heeft gemaakt en ingekleurd, kan Romy zien bij welke wooncomplexen haar collega’s al hebben geflyerd en bij welke zij nu verder moet, jammer voor haar dat ze net niet genoeg flyers heeft voor het hele wooncomplex en dus later terug moet komen om het af te maken.
Vooruit heeft voor alle doelgroepen wat te bieden en probeert de inwoners van deze wijken leuke activiteiten te bieden en ze daarmee ook te helpen om bijvoorbeeld de Nederlandse taal beter te leren of om andere mensen te leren kennen. De wijk is er blij mee en studenten zoals Romy krijgen er ook nog eens een gratis woonruimte voor terug.
“Het is een goede oplossing voor het woningprobleem in Amsterdam, maar ook voor de wijk is het goed. Op het moment is het voor de jongeren nog niet optimaal, wij hebben namelijk niet genoeg jongerenactiviteiten. Wel zijn we voor de jongeren meer activiteiten aan het oprichten, alleen loopt dat een beetje vast. Een deel van de studenten waarmee we werkten is er mee gestopt”, vertelt Romy geïrriteerd. “We zijn nog maar 5 weken met het jongerenproject bezig, maar nu loopt het dus stroef. Ik hoop dat we het in de toekomst alsnog afkrijgen, om ook de jongeren meer te bieden in de wijk.”