Het staat toch op beeld?
Instagram, tiktok en twitter. Sociale media is niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken. Inmiddels is het ook dé manier om nieuws snel en globaal te verspreiden, maar er zit een zwarte bladzijde achter deze manier van nieuws verspreiden. Want wat is echt en wat is nep? Het wordt steeds lastiger om het van elkaar te onderscheiden. Gelukkig kan je nog wel vertrouwen op het nieuws dat echt op beeld staat, toch?
Het antwoord is helaas heel simpel: Nee. Nepnieuws heeft zich verheven tot een hoger niveau: Deep fake. Zo kunnen ze tegenwoordig met digitale intelligentie iemand dingen laten doen of zeggen, die deze persoon nooit het gedaan of heeft gezegt. Waar technologie voor veel vooruitgang zorgt, baart deze ontwikkeling mij veel zorgen. Deep fake is inmiddels ook door iedereen toegankelijk. Mensen zoals jij en ik, kunnen gewoon met onze telefoon een Deep fake maken.
Er zijn al verschillende video’s op het internet verschenen waar bijvoorbeeld oud-president Obama, Donald Trump uitscheldt. Of waar bekende acteurs en actrices worden omgetoverd tot pornosterren. Bij deze video’s is het zo dat de personen door Deep Fake uit hun normale context worden gehaald, hierdoor worden er denk ik al sneller vraagtekens bij de video’s gezet. Maar het is de vraag hoe snel die vraagtekens worden gezet bij bijvoorbeeld een nieuwsverslaggever van de NOS. Zullen wij erin trappen als onze Gerrie Eickhof doormiddel van Deep fake in een video van de NOS, nieuws vertelt dat de samenleving van opschrikt. Zouden wij het kunnen zien, dat die video nep is?
Voor mij zit het grote gevaar van deze technologie in het gebruik ervan. Wordt het gebruikt om een missende acteur in een film te vervangen? Prima. Krijgt een heel land via een algemene nieuwszender een Deep fake video te zien en te horen, waarin wordt verteld dat ze in oorlog zijn met een buurland? Gevaarlijk. Waar wij in Nederland vrije pers hebben om controle uit te voeren over onze regering, is dat helaas in veel landen niet zo. Vrije pers is niet van zelfsprekend en er zijn genoeg regeringen die een vinger in de pap hebben als het gaat over welk nieuwe wel of niet naar buiten komt. Mijn vrees is dat Deep Fake, juist in die landen, veel schade aan kan gaan aanrichten.
Ik hoop vooral dat ze in de toekomst Deep fake zó verder ontwikkelen dat het niet voor jan en alleman te gebruiken is en wordt beschermd tegen ongeschikt gebruik. Ik denk dat de uitvind fase voorbij is en dat de fase waarin we het gevaar ervan zien moet beginnen.