Het perfecte onderwijs, hoe ziet dat eruit?

Hoe zou jij het perfecte onderwijs inrichten? Moet er veel of juist weinig begeleiding zijn? Of zie jij flexibele lessen wel voor je? Onderwijs kan op vele manieren vormgegeven worden, maar hoe zien studenten het zelf voor zich? En hoe zit het met het onderwijs tijdens de coronacrisis? Wij vroegen het aan een aantal studenten op de hogeschool Windesheim in Zwolle.
“Ik vind persoonlijke begeleiding belangrijk.” Dat is een punt dat door veel studenten hier op Windesheim wordt benadrukt. “Ik vind dat er meer een persoonlijke aanpak moet zijn, dat je in het begin een beetje kijkt naar wie iemand is en wat voor aanpak diegene nodig heeft.”, zegt journalistiek studente Frouke. De manier van begeleiding is dus een belangrijk deel van het onderwijs, zeggen de studenten hier. Naast de begeleiding, zou het ook goed zijn wanneer deadlines per persoon zouden mogen verschillen “Ik denk dat er opties moeten komen voor de deadlines, dat je wat meer op je eigen tempo kan werken”, vindt journalistiek student Timian.
De manier van les geven verschilt per docent. Sommige docenten kiezen ervoor de opdrachten samen te maken in de les, andere leggen liever eerst de theorie uit en geven daarna de tijd aan de leerlingen om zelf aan de slag te laten gaan. “Ik vind dat de balans hiertussen samenwerken en zelfstandig werken goed is”, zegt een student communicatie.
Naast dat studenten persoonlijke begeleiding belangrijk vinden en een goede balans willen tussen samenwerken en zelfstandig werken, vinden sommige studenten ook dat er iets moet veranderen in het betalingssysteem. Zo vertelt een student journalistiek: “Nu moet je betalen voor je studiepunten en dan aan het eind van het jaar de balans ophalen voor je collegegeld, het is denk ik beter om dat meteen aan het begin van het jaar te doen.”
Tijden zijn veranderd sinds de komst van corona, ook in het onderwijs. “Geen online les, dat vind ik echt gezeik!”, zegt een journalistiek studente stellig. Daar kan misschien nog wel een tweede keer naar gekeken worden door de hogescholen.
Het perfecte onderwijs is dus nog niet bereikt, maar wel zeker mogelijk!