Cosima: “Het is een gift dat wij jongeren een toekomst kunnen creëren waarbij we geven om de planeet en de mensen.”

Er is al jaren veel kritiek en discussie over onze huidige wereldeconomie. Kan het niet duurzamer? Gelijker? Beter? Om hier over te praten en kennis over te delen is er een wereldwijde organisatie opgericht waar verschillende organisaties en bedrijven samenkomen om te werken aan een betere economie voor de toekomst. De Wellbeing Economy Alliance (WEALL). Ik sprak met Cosima von Seefried, zij is lid en medeoprichter van één van de vele zijtakken van WEALL, WEALLyouth Zwolle.
Het huidige economische systeem is gericht op winnen en verliezen, dat zorgt dat onze prijzen laag kunnen blijven. “Deze prijzen zijn zó laag, dat veel mensen hieronder lijden. Het is erg ongelijk tussen noordelijke landen en zuidelijke landen op de wereld, waar de zuidelijke landen vooral lijden.”, vertelt Cosima. Naast dat mensen lijden onder de omstandigheden van het economische systeem, is onze economie ook niet bepaald duurzaam. “We consumeren op het moment meer dat de natuur ons kan voorzien.”
Dat het economische systeem moet veranderen is duidelijk en WEALLyouth helpt hierbij. De vraag is of het niet een té grote taak is om bij jongeren neer te leggen? “De jongere generatie is veel meer open. Daarnaast weten veel jongeren heel goed welke problemen we hebben, 50 jaar geleden wist niemand wat van klimaatverandering af en nu kan je dat je bijna niet meer voorstellen.”, zegt Cosima overtuigend. “Jongeren kunnen zich erg goed aanpassen en denken op een andere manier. Wij zijn uiteindelijk degene die op de posities komen waar we beslissingen kunnen maken en dat met de kennis die we nu leren. Het is een gift dat wij jongeren een toekomst kunnen creëren waarbij we geven om de planeet en de mensen.”
Jongeren hebben dus wel zeker een belangrijke rol in de verandering van het economische systeem, maar hoe help je? “Ik zou zeggen dat het belangrijkste is dat je dapper bent, wees niet bang om anders te zijn dan de andere. Wees niet bang zijn om tegen je vrienden te zeggen dat je vegetarisch wil eten of iets geeft om de natuur, tegenwoordig moeten we maar doen of we nergens om geven.”, Cosima geeft er een mooi voorbeeld bij: “In een boek is er ook altijd een held die iemand komt reden en die held is altijd anders dan de andere personages in het boek.”
Naast dat je dapper moet zijn om anders te zijn en voor verandering kan zorgen, kan je ook helpen door lid te worden of een organisaties te steunen die voor die verandering staan. “Mensen willen niet graag uit hun comfort-zone, maar als ze er eenmaal een stapje uit zijn vinden ze het vaak heel leuk en interessant.” vertelt Cosima uit eigen ervaring.
WEALLyouth is een open organisatie, waar iedereen zich bij kan aansluiten. Maar wat doet WEALLyouth dan precies? “We hebben een whatsapp-community en elke 2 weken hebben we online bijeenkomsten waar we gedachtes delen en geïnspireerd kunnen raken om zelf in actie te komen.” Vertelt Cosima. Bij WEALL zorgen ze er in ieder geval voor dat iedereen zich welkom voelt. Mensen inspireren elkaar om beter te doen.
Naast WEALL, zijn er nog genoeg andere organisaties die zich inzetten voor een betere toekomst. Wij jonge mensen kunnen daar een grote invloed op hebben, wij zijn tenslotte degene die later op de belangrijke posities terecht komen en voor échte verandering kunnen zorgen. De toekomst kán duurzamer, kán gelijker en kán beter. We moeten alleen bereid zijn één stapje uit onze comfort-zone in de goede richting te zetten.
Meer weten over onze huidige economie en wie het kan veranderen? Luister hier een stukje uit het interview met Cosima: https://uitdewerkplaats.nl/2020-2021/2021/01/06/het-is-een-kwestie-van-durven-aanpassen/