Coronavaccin: ‘God meer gehoorzamen dan de mens’
Het langverwachte coronavaccin wordt langzaam beschikbaar voor het brede publiek. Een groot deel van de wereld ziet dit als een eindelijke verlossing van alle maatregelen en het begin van het normale leven. Toch kijkt niet iedereen uit naar deze massa-vaccinatie.
De GGN
De “Gereformeerde Gemeente Nederland” in Opheusden telt zo’n 2400 leden. In deze gemeenschap staat het vertrouwen in God centraal. Nu de hele wereld in de ban is van de coronacrisis komen bepaalde persoonlijke vrijheden onder spanning te staan door de vele maatregelen die worden getroffen. Weliswaar voor de volksgezondheid, maar dit zorgt voor een botsing tussen het belang van de volksgezondheid en die van het individu.
Deze botsing begon voor de Kerk in Nederland, toen kerken enkel beperkte bijeenkomsten mochten houden. Voor velen is dit nog steeds een groot gemis. Ook het komende corona-vaccin levert spanningen op. Grotendeels zijn de leden tegen vaccinaties en zullen zich dan ook afzetten tegen de wil van het kabinet om te vaccineren; “God meer gehoorzamen dan de mens”, zegt meneer Van der Garde, ouderling bij de GGN. Hij vindt niet vaccineren niet alleen de beste keuze voor zijn achterban maar voor iedereen: “een overgave aan God is de beste weg en vaccineren betekent dat je je overgeeft aan een experiment, dit door de hoge snelheid waarmee het vaccin wordt getest.” Het vaccin is echter gebaseerd op delen van het tien jaar oudere SARS-vaccin dus een basis was al gelegd, maar voor meneer Van der Garde brengt dit geen verandering in zijn standpunt. De vrijheid om zelf te kiezen is het beste dat de overheid in de gegeven omstandigheden kan doen, volgens Van der Garde. Zelfs als niet gevaccineerde mensen eventueel worden geweerd van sociale plekken, is het geloof in God belangrijker.
Het RIVM
Het RIVM is een grote schakel in de strijd tegen het coronavirus. Het feit dat er groepen mensen zijn die zichzelf niet willen vaccineren is voor het RIVM geen fijne gedachten: “Je vaccineert immers niet alleen voor jezelf, maar ook voor de bescherming van anderen”, aldus Harald Wychgel, persvoorlichter van het RIVM. Voor groepsimmuniteit moet namelijk 60 tot 70 procent van de bevolking gevaccineerd zijn, anders houd je de kans op uitbraken nog steeds. Dit is een risico voor mensen die maanden later worden gevaccineerd of voor mensen die helemaal niet gevaccineerd kunnen worden. Er bestaat namelijk een kans dat een individu een allergische reactie heeft op een vaccin, daardoor zou diegene niet gevaccineerd kunnen worden en gevaar lopen om het virus toch te krijgen omdat het aantal niet gevaccineerde mensen hoger ligt. Toch is het RIVM van mening dat de keuze bij mensen zelf ligt. “Vanuit infectiebestrijding hebben wij liever een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad, maar het blijft een eigen keuze.”
Beeld: Pixabay