Raadscommissie Amsterdam vergadert over initiatiefvoorstel huiselijk geweld

AMSTERDAM – In de Amsterdamse raadscommissie Zorg, Jeugd en Sport van 29 april werd een initiatiefvoorstel behandeld dat heftiger huiselijk geweld tijdens de coronacrisis zou moeten bestrijden. Er is nog niks terug te zien in de cijfers dat huiselijk geweld is toegenomen in coronatijd, maar volgens netwerk Veilig Thuis zijn de meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld heftiger geworden. ‘’Alle beperkende maatregelen zijn een snelkookpan, waarin slachtoffers van huiselijk geweld gekookt worden’’, stelt het lid Warmerdam (D66). Met het voorstel, ingediend door raadslid Yassmine El Ksaihi van D66, wordt er gedoeld op het herkenbaarder maken van communicatie (bijvoorbeeld reclamespotjes), hulpinstanties bekender maken en meer samenwerking tussen formele en informele organisaties.
Hoofdpunten van het voorstel
In het voorstel staan een paar punten centraal. Volgens lid Warmerdam schetsen reclamespotjes vaak een eenzijdig beeld van huiselijk geweld. ‘’We kennen de spotjes die verwijzen naar harde fysieke en verbale confrontaties, maar huiselijk geweld is meer. En nooit hetzelfde.’’ Door deze spotjes laagdrempeliger en herkenbaarder te maken zouden veel meer mensen bereikt kunnen worden. Als tweede punt is het de bedoeling dat de hulporganisatie Veilig Thuis beter bekend wordt. Daarnaast is het de bedoeling dat de samenwerking tussen informele organisaties, zoals jongerenwerkers, met formele organisaties, zoals politie en hulpverlening, verbeterd. Het voorstel doelt hier op betere informatie-uitwisseling tussen deze organisaties zodat ze niet ‘langs elkaar heen’ werken.
Kritiek van inspreker
Inspreker mevrouw Vader van Veilig Thuis is blij dat dit gigantische probleem wordt belicht in de vergadering. Ze is erg trots op de Amsterdamse hulporganisatie Blijvend Veilig die nu model staat voor een landelijke uitrol. ‘’Het kan echter beter. Wij vinden dat het voorstel te weinig is gericht op schade in gezinnen wat op de lange termijn generaties lang problemen kan veroorzaken.’’ Ze stelt hierbij voor om het project Pip hierbij te betrekken, aangezien zij gespecialiseerd in dat probleem zijn. Verder vertelt mevrouw Vader dat de financiering tussen meerdere projecten gericht op één gezin vaak moeizaam kan zijn. Ze pleit hierbij voor één financiering per gezin. De meerdere geldstromen komen nu van de Jeugdwet, WMO en zorgverzekering. Het is hierdoor lastig om een op maat gemaakte aanpak te verzorgen. Volgens wethouder Simone Kukenheim kan één financieringsstroom ook voor problemen zorgen. Elke situatie van huiselijk geweld is anders en elk gezin heeft dus specifieke hulp nodig. Een op maat gemaakte aanpak kan dan minder goed uit te voeten komen als de financieringen niet meer opgesplitst zijn. De wijziging die werd aanbevolen door mevrouw Vader is uiteindelijk niet opgenomen in de eindversie van het initiatief voorstel.
Bekijk hier de volledige livestream van de raadscommissie: https://amsterdam.raadsinformatie.nl/vergadering/853936/Raadscommissie%20Zorg%2C%20Jeugdzorg%20en%20Sport%2029-04-2021