“Het gaat mij niet om het geld, maar om het meedoen in de maatschappij”- Jody over Individuele Studietoeslag

Jody Noppert

Jody Noppert (24) uit Kampen studeerde deze zomer af en haalde haar diploma als Mediamanager.  Door een fysieke beperking was het voor haar niet mogelijk om te werken naast haar studie. Daarom heeft ze recht gehad op Individuele studietoeslag. Ze kreeg tijdens haar studie 300 euro per maand van haar gemeente. Maar er zijn ook veel studenten met een medische beperking die niets/heel weinig krijgen. Volgens Jody hoort iedere student met een medische beperking deze toeslag te krijgen.   

Jody heeft het geluk gehad dat ze de toeslag van haar gemeente wel heeft gekregen, dit is namelijk niet in iedere gemeente vanzelfsprekend. Ze moest er zelf achter komen dat deze studietoeslag bestaat. Gelukkig voor haar kon ze die makkelijk aanvragen, maar als ze hier niet achter was gekomen, zou ze de studietoeslag nooit gekregen hebben. “Later kwam ik erachter dat het niet vanzelfsprekend is dat iedere gemeente deze studietoeslag geeft. Gelukkig is het in mijn gemeente wel goed geregeld maar ik vind het oneerlijk dat er ook studenten met een beperking zonder geld zitten of veel minder krijgen”, vertelt Jody.  

Het valt haar op dat er weinig bekend is over de Individuele studietoeslag. “Ik hoop dat er door de actie van Ieder(in) (je gemeente aansturen om met dit onderwerp aan de slag te gaan) er meer bekendheid over komt. Het is een slechte zaak van gemeentes dat studenten er zo lang op moeten wachten of super weinig krijgen”, aldus Jody. De wetswijziging laat nu lang op zich wachten.   

Sociale kring 

Jody is van mening dat de studietoeslag haar meer zekerheid heeft gegeven. Normaal werk je naast je studie en verdien je dus geld om leuke dingen van te gaan doen. Jody kan dit niet en kreeg daarom de studietoeslag. Door de studietoeslag was het ook mogelijk voor haar om meer leuke dingen te doen en daar kijkt ze met een fijn gevoel op terug. “Het is geen heel groot bedrag maar ik vond het belangrijk dat ik door dit geld vaker leuke dingen kon doen. Dit was goed voor mijn sociale kring omdat ik er ook weer eens wat vaker bij kon zijn”, zegt Jody. Ook geeft ze aan dat ze in die periode een stuk financieel zelfstandiger is geweest. “Het gaat mij echt niet om het geld maar om dat ik kan meedoen in de maatschappij”, aldus Jody. Als ze kan doen wat ze leuk vindt en daarmee anderen ‘vermaakt’ is het voor haar goed.    

Starter op de arbeidsmarkt  

Op dit moment is Jody starter op de arbeidsmarkt. Ze volgt een traject bij Emma At Work. Emma At Work is een organisatie die mensen met een arbeidsbeperking helpt bij het zoeken van een geschikte en passende baan. Ze is op zoek naar een baan in de mediawereld, daar ligt haar passie.   

“Het gaat mij echt niet om het geld maar om dat ik kan meedoen in de maatschappij”, aldus Jody. Als ze kan doen wat ze leuk vindt en daarmee anderen ‘vermaakt’ is het voor haar goed. 

Een negentienjarige vrolijke en creatieve student Journalistiek. Door haar grote nieuwsgierigheid komt ze alles te weten wat ze nodig heeft voor het schrijven en produceren van haar stukken. Haar hoofd zit vol ideeën waar ze graag mee aan de slag gaat. Ze is vooral geïnteresseerd in lifestyle en food.

De aankomende jaren wilt ze zich graag gaan ontwikkelen in de Journalistieke wereld. Van kleins af aan wist ze al wat ze later wilde worden. Tijdschriftenmaker, net als Linda de Mol bijvoorbeeld. Wie weet komt ze ooit zo ver.

Reacties

Your email address will not be published.