/

Toekenning toeslagen voor studenten met medische beperking slecht geregeld in gemeente Nijkerk

De gemeente Nijkerk slaat de plank mis bij het niet verstrekken van de Individuele Studietoeslag. Individuele Studietoeslag (IST) is een toeslag voor studenten met een medische beperking die niet kunnen bijverdienen naast hun studie. Die studenten hebben recht op een toeslag vanuit hun gemeente van ongeveer 300 euro per maand. De gemeente Nijkerk verstrekt deze toeslag nog niet.  

Gemeenten mogen zelf de hoogte bepalen van deze studietoeslag of in sommige gemeentes is er nog helemaal geen regeling. Daarom krijgt niet iedere student met een medische beperking IST. De landelijke politiek vindt dat gemeentes dit allemaal moeten verstrekken. De wet hiervoor is echter nog niet doorgevoerd, daarvoor is het wachten op een nieuwe regering. Gemeenten zijn nu dus zelf aan zet.  

Hoe is dit geregeld in de gemeente Nijkerk? 

De gemeente Nijkerk werkt nog niet mee aan deze regeling. Studenten met een medische beperking, wonend in de gemeente Nijkerk, krijgen dus geen studietoeslag. Zij zijn altijd afhankelijk van anderen voor het betalen van rekeningen, uitjes etc. “Je wilt zo graag zelf een keer iets kunnen kopen. Het maakt mijn leven een stuk lastiger. Ik heb nu niets en die studietoeslag zou voor mij al zo veel meer zijn dan iets”, aldus Tessa (19). Tessa is een studente met een medische beperking wonend in de gemeente Nijkerk. Volgens haar moet er aan deze toeslag meer aandacht besteed worden. 

Tessa vraagt hulp aan raadsleden van de CDA Nijkerk en VVD Nijkerk. Raadsleden Pam van de Weijer (CDA) en Jolanda Nijeboer (VVD) geven aan hier mee aan de slag te gaan. “Waar zit het hem in dat dit zo lang duurt? Jeugdhulp is veel gevraagde hulp waar we erg druk mee zijn, maar dit is landelijk vastgesteld dus hier moet wat mee gedaan worden”, zegt Pam van de Weijer. Raadsleden van de Weijer en Nijeboer kunnen ambtenaren informeren en kritische vragen stellen vanuit klachten en aandachtspunten van de burgers. Dit nemen zij mee in de raadsvergaderingen. “Het is belangrijk dat wij er op geattendeerd worden door burgers dat er aandacht besteed moet worden aan onderwerpen waar ‘nog’ niks mee gedaan is. De ambtenaren brengen in beeld hoe de wet loopt en welke veranderingen er kunnen plaatsvinden. De verordening moet dan gewijzigd worden en uiteindelijk neemt de raad een besluit”, aldus Jolanda Nijeboer.  Studente Tessa gaat er samen met de raadsleden alles aan doen om er een motie van te maken en deze door te voeren. 

Een negentienjarige vrolijke en creatieve student Journalistiek. Door haar grote nieuwsgierigheid komt ze alles te weten wat ze nodig heeft voor het schrijven en produceren van haar stukken. Haar hoofd zit vol ideeën waar ze graag mee aan de slag gaat. Ze is vooral geïnteresseerd in lifestyle en food.

De aankomende jaren wilt ze zich graag gaan ontwikkelen in de Journalistieke wereld. Van kleins af aan wist ze al wat ze later wilde worden. Tijdschriftenmaker, net als Linda de Mol bijvoorbeeld. Wie weet komt ze ooit zo ver.

Reacties

Your email address will not be published.