Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

De Kleine Ondernemer aan Zee

Zicht op het Langevelderslag, met de Amsterdamse Waterleidingduinen in de achtergrond.

Tussen de badplaatsen Zandvoort in het noorden en Noordwijk in het zuiden ligt het Langevelderslag. Het is een bijna vergeten strandje dat, naast lokale strandgangers, toch wat buitenlandse bezoekers trekt door de nabijgelegen campings. Vaak Duits publiek. Het komt ook deels door de Keukenhof, ‘s werelds befaamdste bloemenpark. En natuurlijk door de uitgestrekte waterleidingduinen eromheen. Wanneer je door het duinlandschap de ‘slag’ afrijdt en bij het pad naar het strand aankomt lijkt het wel een soort cowboy-dorpje. Aan de rechterhand staan vier tentjes op een rij; een toeristensupermarkt, een lunchroom, een veredelde snackbar en een ijssalon-slash-pizzeria. Nog wat verder het duin op staat het overkoepelende lounge-restaurant; de grootste speler van het Langevelderslag. 

De vier horecagelegenheden werken al jaren in een gezonde balans. Van concurrentie is bijna geen sprake. De snackbar verkoopt bijvoorbeeld géén softijs, dit laten ze over aan de pizzeria-slash-ijssalon. Elk jaar komen toeristen in golven. De meesten Duits van afkomst, maar in het voorjaar komen er zelfs Noord-Amerikanen en Aziaten aan op hun huurfietsen. Het is de doorstroom uit de Keukenhof in Lisse. In de zomer komt de buitenlandse klandizie vooral uit Noordwijk, Zandvoort of de campings ten oosten van het duinlandschap. De lokale Nederlandse strandgangers zijn er natuurlijk ook, en zijn naar schatting goed voor zestig procent van het horeca-inkomen van de tentjes (het grotere lounge-restaurant niet meegenomen).

Het terrasje van het veredelde friettentje

We spreken Roel, eigenaar van het veredelde friettentje. Hij vertelt over zijn onzekere voorseizoen, een gevolg van de corona-pandemie. De Keukenhof, die jaarlijks bezocht wordt door 1,4 miljoen mensen was gesloten. Hij kon hier dit jaar dus niet van profiteren. De gemeente gooide zelfs de enige duinweg naar de bewoonde wereld dicht voor auto’s. Pas in juni kon Roel hij weer openen, nadat de corona-maatregelen duidelijk waren. De rest van de zomer liep verrassend goed. De Duitsers, wel in kleinere getalen, waren er ook nog. Het record werd dan niet gehaald, maar Roel verwacht dat mét een voorseizoen erbij het volgend jaar best goed kan gaan. Als de pandemie op dit pitje doorbrandt, dat dat wel.  

In de loop van het gesprek worden de financiële vangnetten van de Nederlandse overheid geprezen. Roel geeft inzicht over wat die overheid voor hem betekende: “De eerste NOW-regeling deed al goed, ook al was dit een tegemoetkoming was voor loonkosten gemaakt in het laagseizoen en dus totaal niet representatief is aan het aantal werknemers dat ik in het hoogseizoen inhuur.” Ook waardeert Roel de tegemoetkoming voor vaste lasten. Een kanttekening is wel dat de nieuwe WAB* een werkgever verplicht 5% meer loonbelasting te betalen over een oproepkracht (7%) vergeleken met een vaste kracht (2%). Voordelig voor de gemiddelde volwassen werknemer, maar voor zijn team van puberale bollenboerenzonen niet. Kortom, Roel heeft door creatief denken (zoals zijn mobiele frietkraam semipermanent in het nabijgelegen Noordwijkerhout te zetten) en de financiële vangnetten die Nederland heeft opgezet, het volste vertrouwen dat hij niet failliet gaat. Het moet een bevrijdend gevoel zijn. Iets wat niet elke kleine ondernemer nu voelt, zeker op een globale schaal. Nederland is relatief onafhankelijk van haar toerisme (4,4% van Nederlandse economie in 2018) zeker vergeleken met een land als Italië (13,2%) en in een extreem geval, Cambodja (32,8%). Deze landen hebben daarnaast ook zwakkere tot geen financiële vangnetten voor kleine ondernemers. Aankomend faillissement of niet, de kleine Nederlandse ondernemers die zich tussen de horeca- en toerismesector bevinden hebben hun kansen mee – iets wat een vergelijkbare zuid-Europeaan waarschijnlijk niet heeft.  

*Wet Arbeidsmarkt in Balans, ingevoerd op 1 januari 2020 


Bronvermelding 
vandooren.nl/keukenhof-bezoekers-2018 
cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/35/toeristische-bestedingen-87-5-miljard-euro-in-2018 
statista.com/statistics/628849/tourism-total-contribution-to-gdp-italy-share/statista.com/statistics/1099933/travel-and-tourism-share-of-gdp/knoema.com/atlas/Cambodia/topics/Tourism/Travel-and-Tourism-Total-Contribution-to-GDP/Contribution-of-travel-and-tourism-to-GDP-percent-of-GDP 

Parttime geoficticus, parttime journalist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *