Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Rechtszaak 1,5 meter in de trein

Beeld: Marloes Sollie

Tielenaar Michael Sewalt wil dat ook in de trein 1,5 meter afstand wordt gehouden. Maar het verzoek wat hij daarvoor moest indienen bij De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid kreeg hij er niet doorheen. Sewalt zou géén belanghebbende zijn volgens De Veiligheidsregio. De voorzieningenrechter vindt de zaak zo lastig dat hij er nog geen uitspraak over doet.     

Sewalt vindt dat de veiligheidsregio Gelderland-Zuid moet ingrijpen bij de NS. De vervoerder doet volgens Sewalt niet genoeg zijn best om afstand te creëren voor de reizigers. Daarom diende hij een zogenaamd handhavingsverzoek in, maar de veiligheidsregio accepteerde dit niet omdat zij vond dat Sewalt geen belang had. Dit omdat het belang van Sewalt niet te onderscheiden is van alle andere NS-reizigers. Maar daar is hij het niet mee eens. “Als dat uw antwoord is stap ik naar de rechter”, zei de Tielenaar.  

In het protocol van de overheid ‘verantwoord blijven reizen in het openbaar vervoer’ staat dat mondkapjes verplicht zijn en de vervoerders moeten streven naar 1,5 meter afstand tussen reizigers. Het viel Sewalt op dat de NS niet zijn best deed om afstand te creëren tussen reizigers. “Alleen maar mondkapjes en een paar stickers. Ik sprak met een conducteur over de drukte, maar die vond het allemaal wel prima.”  

De voorzieningenrechter geeft nog geen oordeel over handhavend optreden tegen de Nederlandse Spoorwegen. Of Michael Sewalt belanghebbende is vindt zelfs de rechter ingewikkeld; “het is een vraag waar juristen hun tanden op stuk kunnen bijten” zegt hij tegen Omroep Gelderland. Hij wijst het verzoek voor een voorlopige voorziening af. Ook omdat wanneer hij dit goedkeurt het grote gevolgen heeft voor het openbaar vervoer van heel Nederland.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *