Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Onrust in de Egeïsche Zee

Tussen Turkije en Griekenland zijn de grensgebieden zijn opnieuw in dispuut en de spanningen opgelopen. Griekenland herstelt langzaam van de economische crisis en andere problemen vergelijkbaar met menig ander zuid-europees land. In Turkije spelen extremere dingen: aan hun zuid-oostgrens woedt er een burgeroorlog waar zij de hand in de pap hebben, in de noordoostelijke bufferstaten begint een nieuw conflict tussen een geallieerd turks volk en een historisch-onderdrukt volk door de turken, en nu misschien zelfs ook weer iets rondom de egeïsche eilanden. Het dispuut over de zeegrens is zo oud als de landen zelf en eens in de zoveel jaar blaast het op. Ze hebben beide goede claims; met Turkije potentieel als koploper.

Eerder deze maand speelden zij een provocatief spelletje met elkaars tradities: de turken beweerden dat er een griekse militaire oefening in de grenswateren was gepland op 29 oktober, de Turkse dag van de Republiek. Als gevolg dreigde Turkije hetzelfde te doen op 28 oktober, de griekse ‘Ochi-dag’. Dit geeft natuurlijk prachtig aan hoe vergelijkbaar de twee landen zijn en dit moeten wij als west-europeanen niet vergeten: een turk is net zoveel deel van die verheerlijkte europese pracht als de nederlanders zijn, maar dit wordt in recente jaren overschaduwt door de acties van de turkse regering en de absolute economische én politieke onrust die er nu in Turkije speelt. Turkije is de geografische tolk van Europa naar Azië; de poort naar Europa. We zouden ons meer zorgen moeten maken over het welzijn van onze turkse mede-europeanen dan de geringe invloed die de turkse overheid in nederland heeft.

De plannen om op elkaars nationale feestdagen militaire demonstraties te houden zijn gelukkig allebei afgelast. De egeïsche zee zal nog een tijdje relatieve rust kennen, maar het is onvermijdelijk dat dit uiteindelijk weer verder opblaast. Esat, een turkse, wereldreizende tatoeëerder uit Istanbul, zegt het volgende:

“It’s only damaging our economy. We’re waking up to a new day and the Lira is going down. We and Greece both have rights there. I hope we can solve the problem with Greece, but you know our president: he really likes to talk too much and that’s how the situation is getting worse every day.”

Parttime geoficticus, parttime journalist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *