Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

“Ik vond het schokkend hoeveel plastic er in mijn shampoo zat!”

Tandenborstels, visnetten en plasticflessen die decennia lang in het zoute water liggen te dobberen. Ook wel bekend als de plasticsoep. Afval vervuild de oceanen en veel zeedieren komen verstrikt te zitten in het zwerfafval. Maar onder het wateroppervlak schuilt nog veel meer, kleine deeltjes die niet met het blote oog te zien zijn, ook wel microplastic. Deze deeltjes worden opgegeten door vissen, die vervolgens weer in jouw broodje tonijnsalade belanden.

Veel van die microdeeltjes zitten in cosmetica als extra opvulling en glans. Zo zitten er kleine deeltjes in douchegel, die tijdens jouw douchebeurt door het doucheputje het riool inkomen en zo uiteindelijk terecht komen in de oceaan. Maar niet alleen voor het milieu is microplastic schadelijk, ook voor je gezondheid. Volgens de Plastic Soup Foundation die het project Bead The Microbead zijn gestart, worden de plastic deeltjes opgenomen in je bloedbaan en kunnen meerdere vormen van kanker veroorzaken.

Inmiddels komen er steeds meer cosmeticaproducten op de markt die vrij zijn van microplastic, deze zijn voorzien van een Zero Plastic Inside logo. Maar veel mensen beginnen ook met het maken van hun eigen verzorgingsproducten. Een voorbeeld daarvan is de 19-jarige Pieter Vos-Weeda. Hij leeft zo duurzaam mogelijk en heeft al zijn cosmetica vervangen door zero waste producten. “Ik vond het schokkend dat in mijn shampoo plastic zat en dat, dat vervolgens weer in de natuur kwam. Daar wilde ik niet aan bijdragen. Inmiddels maak ik nu ook mijn eigen deo, ook allemaal zero waste.”

Foto: Pieter Vos-Weeda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *