Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Hoe moet het nu verder met de otter?

Begin december schreef de Leeuwarder Courant een nieuwsbericht: “Drie partijen uit de Provinciale Staten willen weten of de provincie maatregelen treft om ottersterfte tegen te gaan.” Ze spreken hun zorgen uit over dat er een recordaantal van 63 otters is doodgereden.

Harrie Bosma wordt de Otterman van Friesland genoemd. Hij heeft de herintroductie van otters die begon in Overijssel, tegen de grens van Friesland meegemaakt en was altijd al erg betrokken bij de otters. Hij heeft door heel Friesland camera’s staan waarbij hij de otters filmt. “Met 63 dooie otters kan ik eigenlijk niet zeggen dat het goed met de otter gaat”, vertelt Harrie Bosma. Volgens hem is de herintroductie geslaagd, maar de knelpunten en het doodrijden van de otters is nog steeds een ding.                                               

De A6, A7 en de A32 zijn grote knelpunten, er is veel verkeer en er zijn soms minimale voorzieningen. De natte as die van het Lauwersmeer tot het biesbos aan toe loopt gaat ook langs die wegen. De verbinding is erg belangrijk voor Flora en Fauna.

Bij de A6 tussen Joure en Lemmer werden jaarlijks vier à vijf otters doodgereden. Met de komst van twee fauna-buizen werd het ineens stil. Het werkt dus echt volgens Harrie Bosma.

“Overal verongelukt wel eens een otter. Dat kunnen we niet voorkomen, dat is de populatie.”

Hetty Janssen van de Partij van de Arbeid is woordvoerder van Landbouw, Natuur en Water en voorzitter fractiebestuur. Ze vond het teleurstellend om te lezen dat het niet goed gaat met de otter. “Jaren geleden was er al een hoog aantal otters dat stierf, we hebben er toen al dingen aan gedaan. We hebben in Friesland een otterprogramma lopen, als er dan nog steeds zoveel otters in het verkeer omkomen is dat toch jammer.”

Een aantal jaar geleden hebben ze geïnventariseerd welke knelpunten er waren en er is toen een beleid op gemaakt om die knelpunten aan te pakken. Er is voor gekozen passages te maken dan wel versperringen zodat de otters daar niet meer kunnen oversteken. De otters die nog om het leven komen door auto’s worden aangereden bij de rijkswegen.

In Nederland heb je verschillende overheden, die niet altijd even goed samenwerken. De otters worden nu nog veelal bij de rijkswegen aangereden.  De PvdA, D66 en Partij voor de Dieren schrijven vragen als Provinciale staten aan de Gedeputeerde Staten. Hetty Janssen hoopt dat zij aandringen bij de minister dat ook de knelpunten bij de rijkswegen worden aangepakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *