Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Sekswerkers in de Corona crisis

De Corona crisis zorgt voor bijna iedereen voor financiële problemen, maar sekswerkers kunnen hierdoor helemaal niet meer werken. Normaal zou dat geen probleem zijn, want de overheid geeft nou eenmaal miljarden aan steun. Maar veel sekswerkers komen daarvoor niet in aanmerking. 

André van Dorst, directeur van Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven, vertelt dat de dames drie mogelijkheden hebben. “Ze kunnen in loondienst werken, dat komt eigenlijk niet voor. Als ze werken als ZZP’er staan ze ingeschreven bij de KVK en dan komen ze in aanmerking voor een uitkering. De dames, die bij bedrijven met een vergunning werken, werken met een fiscale tussenoplossing. Die tussenoplossing is Opting-in. Daarbij levert de dame in kwestie haar inkomen over aan het bedrijf en die rekent uit wat er aan de belastingdienst moet worden betaald. Dat wordt dan namens haar afgedragen aan de belastingdienst. Die vrouwen komen dus niet in aanmerking voor een uitkering omdat ze niet in loondienst zijn én geen ZZP’er zijn.”  

Ongeveer één derde van de sekswerkers in Nederland werkt via de Opting-in regeling. Deze zitten dus meteen zonder werk en hebben geen recht op een uitkering. Sommige gemeentes geven hun eigen vorm van steun, maar dat is vaak nog lang niet genoeg. 

Geboren en woonachtig in Arnhem, Louis is geïntereseerd in cultuur, van muziek tot literatuur en kunst en alles er tussenin. De mens daarachter dus zeker ook. Dit is dus ook wat hij aan het licht wil brengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *