Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Zeeman Filiaal betaalt niet eerlijk uit

Door de corona-crisis zijn veel mensen opzoek naar een baan, ik ook. Daarom was ook dolblij toen ik werd uitgenodigd op sollicitatiegesprek bij een Zeeman in Arnhem. Het gesprek ging top en al snel kon ik de papieren invullen en het contract ondertekenen. Helaas gebeurde er iets waardoor de alarmbellen afgingen.

Het feit blijft dat bij bijbaantjes toch sneller de grens wordt opgezocht; wat kan wel, wat kan niet. Ik hoor dat vaak van leeftijdsgenoten en herken dit ook uit mijn ervaringen, maar bij de Zeeman trok ik een grens.  

Ik zou een half uur voor openingstijd aanwezig moeten zijn om de kassa te tellen en de winkel op te starten. Dat was geen probleem, ik zou er graag eerder zijn. Toch wilde ik even iets checken: ‘ik krijg voor dit half uur wel gewoon uitbetaald toch?’ Voor de werkzaamheden die ik in dat half uur moest doen, leek het mij logisch om betaald te krijgen. Waarop de bedrijfsleidster reageerde: ‘bij ons werkt dat niet zo, een half uur eigentijd om de winkel op de starten en kassa te tellen. Je mag ook een kop thee pakken.’

Blijkbaar maakt een kopje thee drinken van ‘werktijd’, ‘eigen-tijd’ en blijkbaar betekent dit: geen loon voor mij. Ik twijfelde of dit normaal was aangezien ik ervanuit ging dat deze bedrijfsleidster weet waar ze over praat. Maar na een telefoontje met de FNV (de Federatie Nederlandse Vakbeweging), werd mijn wantrouwen bevestigd, dit mag niet.

Wat mij verbaasde is dat ze zelf zei nog nooit in de 20 jaar dat zij bij Zeeman werkt, dat half uur uitbetaald heeft gekregen. Ik ben niet zo goed in rekenen, maar het loopt wel op om 20 jaar lang, 5 dagen per week een half uur niet uitbetaald te krijgen.

Inmiddels heeft Zeeman gereageerd. Zij stellen dat dit absoluut niet de bedoeling is en geen landelijk beleid is. Alle regiomanagers is gevraagd om binnen hun regio te checken of de juiste regels gehanteerd worden.

Gelukkig dus een afgesloten incident, maar ik zit nu dus nog steeds zonder baan omdat ik eerlijk betaald wil worden. 

Als twintigjarige ben ik vrij nieuw in de wereld van redacties. Gelukkig verschilt deze niet veel van de wereld van film. Mijn eerste interesse lag namelijk altijd bij film-maken en documentaires. Het vertellen van de menselijke verhalen, de verhalen achter de cijfers, dat wil ik. De hardheid van het nieuws schrok mij dus ook altijd af van journalistieke opleidingen, maar nu ik hier zit, zijn mijn opvattingen op een volledig ander pad gezet. Wie wist dat journalistiek zo menselijk kon zijn…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *