Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Het behouden van erfgoed tegenover verduurzaming

Door: Gizem Brasser

Duurzaamheid is nu helemaal in. Dat is wel nodig, sinds we volgens de kabinetsplannen in 2030 49 procent minder CO2 moeten gaan uitstoten dan in 1990. Daarom doen veel gemeenten in Nederland aan duurzaamheidsprojecten. Voorbeelden hiervan in Amsterdam zijn groene boomparkjes op de historische kades, panden aardgasvrij maken, zero waste aanmoedigen en het verminderen van verkeer en overlast. Maar niet iedereen is hier even blij mee. Soms wordt er namelijk in de trant van duurzaamheid geen rekening gehouden met bewoners, of historische gebouwen worden gesloopt om duurzame nieuwbouw te bouwen.

Een koploper in Amsterdam wat betreft verduurzaming is de stichting ‘De Gezonde Stad’. Dit doet de stichting met een community van Amsterdammers door projecten te starten en met bewoners duurzame initiatieven te ondersteunen. ‘’Bewoners werken graag mee en er is genoeg animo om duurzaamheidsprojecten te starten,’’ zegt een lid van De Gezonde Stad. ‘’We betrekken ook vaak de bewoners om bijvoorbeeld plannen uit te tekenen van hoe het groen er dan uit komt te zien.’’ Ook de gemeente Amsterdam werkt graag mee. Ze streeft naar nog strengere doelen wat betreft duurzaamheid dan de vorengenoemde kabinetsplannen. Zo is het de bedoeling dat de stad in 2030 80 procent van de energie wordt opgewekt uit zonne- en windenergie en dat er 50 procent minder CO2 wordt uitgestoten.

Soms kan er echter wrijving ontstaan tussen verduurzaming en de belangen van bewoners en organisaties. Volgens Erfgoedvereniging Heemschut kan verduurzaming niet in de weg zitten van het behouden van het historisch stadsgezicht van Amsterdam. Wat betreft de groene boomparkjes kan er beter worden geïnvesteerd in de historische groenruimtes in het oude centrum. De vereniging zegt dat dit niet past binnen het beleid van erfgoedbescherming. ‘’Wij denken dat Amsterdam op dit gebied dubbel beleid voert’’, zegt Christian Pfeiffer van Heemschut. ‘’Wij hebben met de gemeente hierover een gesprek gevoerd en zij ondersteunde dit idee ook voor een groot deel.’’ Wat Heemschut graag wil zien is dat er meer wordt geïnvesteerd in historische gebouwen om deze duurzaam te maken. ‘’Dit is op de lange termijn veel duurzamer dan het gebouw slopen en nieuwbouwen’’, zegt Pfeiffer.

Beeld: Mabel Amber

21 jaar en uit Purmerend. Ik hou van muziek maken, documentaires en Japan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *