Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Het lukt niet alleen

ZWOLLE – Voor de coronacrisis kon je niet om het milieu heen. Protesten op het malieveld en alles moest op groene energie draaien om te zorgen dat het milieu niet verder werd aangetast. Door de pandemie lijkt het alsof er minder aandacht is voor het milieu. Maar juist nu worden er in de Nederlandse politiek maatregelen genomen om ons stukje land te verduurzamen. Maar wat vinden de inwoners van deze maatregelen? Om daarachter te komen is er gesproken met Hans Heddes van de gemeente Schagen en met Bram Luteijn van gemeente Koggenland.

Schagen

“In de gemeente Schagen is duurzaamheid een belangrijker punt geworden op de agenda,” zegt Hans Heddes. Hij is op dit moment wethouder van duurzaamheid.

“De gemeenteraad heeft unaniem het duurzaamheidsplan goedgekeurd”, vertelt Hans over de gemeente Schagen. Dit houdt onder andere in dat er bij elk besluit wordt nagedacht over de duurzaamheidsgedachten.

Er zijn verschillende projecten in de gemeente. Alle lantaarnpalen hebben straks ledverlichting, overal komen zonnepanelen op de daken, ze zijn bezig met de Regionale Energie Strategie en de inwoners kunnen een duurzaamheidslening aanvragen om hun huis te verduurzamen.

De mening van de inwoners wordt serieus genomen in de gemeente “Zonder de medewerking van onze inwoners gaan wij het nooit redden”, vertelt de wethouder. 

Er is op dit moment veel weerstand van de bewoners tegenover de windmolens. Zij willen er liever niet één in de achtertuin hebben. De gemeente berijpt dit. “Aan ons nu de taak om te kijken waar het wel kan.”

Koggenland 

In de gemeente Koggenland is duurzaamheid ook een nieuw domein. Medewerker Bram Luteijn vertelt “Wij zijn op dit moment druk bezig met plannen maken voor een Transactievisie, de Regionale Energie Strategie en de Klimaatadaptatiestrategie. Dit zijn punten die vanuit de landelijke politiek zijn opgelegd.”

De projecten hebben effect op de natuur in de gemeente Koggenland. De mening van inwoners is hierdoor belangrijk voor de gemeente. “Voor corona hielden wij bijeenkomsten waar inwoners hun mening konden geven over bepaalde punten. Een idee dat hieruit kwam is zonnepanelen aanleggen op de daken van gebouwen. Dit vonden wij een goed idee en we bekijken hoe wij dit verder kunnen uitwerken,” vertelt Bram.

De mening van inwoners is erg verschillend in de gemeente en om toch tot besluiten te komen moet je wel een keuze maken. “Wij proberen in deze besluiten zoveel mogelijk de mening van de inwoners te betrekken, maar soms lukt dat niet.”

Beeld: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *