Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Klimaatmars gekaapt door coronademonstranten

AMSTERDAM – ‘Plant trees, save the bees’ staat op het spandoek van een jonge vrouw, haar vrienden dansen om haar heen. Op het Museumplein in Amsterdam wordt geprotesteerd tegen klimaatverandering, na oproep van Extinction Rebellion. In het hele land hebben duizenden mensen zich verzameld met potten en pannen om een groot alarm te laten klinken. Het klimaatalarm. De laatste tijd hebben de anti-lockdowndemonstaties erg in de spotlight gestaan. Ondanks het miezerige weer is de opkomst vrij groot. De klimaatstrijders zijn vast blij dat zij een plekje op Museumplein konden krijgen. Dan begint er opeens iemand te schreeuwen tegen een politieagent over mondkapjes. 

Museumplein op 14 maart

Het zou een vreedzaam protest worden volgens Extinction Rebellion. Voor alle mensen die netjes waren aangemeld was er een stip op het gras geverfd waar ze konden gaan staan, op anderhalve meter afstand. Aan het begin van de middag was het nog rustig, de opkomst bestond vooral uit fel geklede mensen die het genoeg vonden om met hun protestbord hun boodschap over te brengen. De sfeer werd echter al snel wat grimmiger. Er kwam een toeloop van luidruchtige demonstranten zonder mondkapjes. ‘’Ik dacht eigenlijk dat dit een klimaatprotest was’’, zegt een andere demonstrant. ‘’Tja, je kan wel zeggen dat ze misbruik van de situatie maken. Maar hoe meer mensen hoe beter, dat is ook wel weer zo.’’ Iemand anders breekt in: ‘’Wij gaan hier eigenlijk elke zondag ‘koffie drinken’ zoals ze het noemen. Gewoon tegen de overheid en corona in het algemeen. ‘’ 

De stippen op het gras worden nauwelijks gebruikt, het lijkt alsof er niet echt een doel is voor de demonstratie. Het klimaatalarm zou om drie uur afgaan, er zouden dan speeches worden gehouden door activisten en er zouden muziekoptredens zijn. Het is inmiddels al vier uur. De anti-lockdown demonstranten worden brutaler. Dan verschijnt er op een bord: ‘Protest is ontbonden’. Er wordt een vrouw gearresteerd terwijl de ME-bussen het veld oprijden. Museumplein begint leeg te lopen. Er zijn nog wat klimaatactivisten die blijven zitten op hun kleedje. Die denken natuurlijk dat ze niks verkeerd hebben gedaan. De politie heeft daar echter weinig begrip voor, wat logisch is als blijkbaar elke zondag hier beroepsdemonstranten zich verzamelen. De klimaatactivisten krijgen een boete. 

De ontruiming gaat redelijk soepel, de waterkanonnen zijn thuis gebleven. Er zijn alleen nog wat meer boetes uitgedeeld aan demonstranten die niet wilden meewerken. Een man op een bakfiets met de leus ‘99% overlevingskans, kijk naar de feiten’ erop fietst langs. ‘’Ik zou maken dat jullie wegkomen, jongens!’’ zegt hij. De sfeer was wat minder gezellig dan de geplande klimaatprotesten in andere steden. Maar wat blijkt: de demonstratie van Extinction Rebellion was verplaatst naar het Westerpark. De organisatie had dit van tevoren bekend gemaakt, dit was blijkbaar niet door iedereen opgemerkt. Het Museumplein was uiteindelijk een mengelmoes van klimaatdemonstranten, FvD’ers, anti-Chinademonstranten en vooral ‘koffiedrinkers’.  

21 jaar en uit Purmerend. Ik hou van muziek maken, documentaires en Japan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *