Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Vrouwenpower

Beeld: Isabel Borrias

Dit jaar geen stoet door Amsterdam, maar een staande manifestatie op het Museumplein. Nationale Vrouwendag op 8 maart werd hoe dan ook gevierd. “Voor ons gaat de strijd deze dag gewoon door”, zegt Khadija Hyati van het 8 maartcomité vol zelfvertrouwen. Vrouwen verdienen nog steeds niet hetzelfde als de man, vrouwen worden nog steeds als de huisvrouw gezien en er is nog steeds een minderheid aan vrouwen in de politiek. Dit is een problemen dat over de hele wereld speelt. Daarom strijden de leden van het 8 maartcomité voor een beter en eerlijker leven van de vrouw.

“Vrouwen moeten nog steeds vechten voor hun rechten en een beter bestaan. Een vrouw krijgt simpelweg minder kans om te groeien en te ontwikkelen”. Ze is dan ook trots dat ondanks de corona maatregelen deze manifestatie toch door kon gaan. “Samen staan we sterker en kunnen we de wereld een beetje mooier maken”. Buiten deze demonstratie maakt zij zich ook sterk voor de rechten van de vrouw. Ze is voorzitter van het FNV Schoonmakersparlement waar ze vooral opkomt voor de werkkansen van vrouwen. “Je ziet nog steeds dat vrouwen, vooral op hogere functies, minder betaald krijgen dan de man, terwijl ze hetzelfde werk verrichten”. Hyati is ervan overtuigd dat de positie van de vrouw beter wordt als er meer vrouwen in de politiek zouden zitten. “Ik ben ervoor dat een vrouw de premier van Nederland wordt”.

“Je voelt je hier even heel machtig”

Actievoerders voelen zich verbonden met alle mensen die op het Museumplein staan. “Het is geweldig dat er alsnog zo veel mensen zijn die komen demonstreren. Het moet nou eenmaal gebeuren. Wij blijven dit doen totdat vrouwen gelijk worden gehandeld”, zegt de demonstrant vol hoop. Je voelt de energie van deze enthousiaste dame. “Het verbaast mij ook dat er redelijk veel jonge mannen zijn, dat vind ik écht heel goed. Je hoort vaak van mannen dat vrouwen zich aanstellen en dat het allemaal wel meevalt. Het emotioneert mij bijna dat ze hier met ons mee strijden”.

De sfeer is gemoedelijk. Het voelt als een soort leger als je daar staat, iedereen strijd voor hetzelfde: vrouwenrechten. De organisatoren zijn blij dat er ook jongeren aanwezig zijn op deze bijzondere dag. De jongeren zijn desnoods de toekomst, zij kunnen een wereld van verschil maken. Een ander lid van het 8 maartcomité vindt het goed dat jonge vrouwen nu al beseffen dat de wereld niet eerlijk in elkaar zit. “Heel veel meisjes en jonge vrouwen denken vaak ik ben gelijk, maar dan merken ze als ze gaan samenwonen of trouwen dat het nog niet zo eenvoudig is. Er moet nog veel bevochten worden in de praktijk, de officiële rechten zijn er natuurlijk wel”.

“Het is niet alleen een strijd dag, maar het is voor ons ook een feestdag. Overal ter wereld op 8 maart gaan tienduizenden vrouwen de straat op, allemaal op hetzelfde moment. Dat maakt het heel bijzonder, wij zijn echt passioneel daarover”

In 2011 hebben ‘basisvrouwen’ een Wereldvrouwenconferentie georganiseerd in Venezuela. Daarbij waren vrouwen uit 45 landen aanwezig. Omdat dit zo’n succesvolle Wereldvrouwenconferentie was, zijn er ook coördinatoren uit verschillende landen aangewezen. In 2016 is nog een conferentie in Nepal georganiseerd, daar hebben vrouwen een eisenpakket opgesteld die ze voorleggen aan regeringen en organisaties. Hierbij kan je denken beschermingsmiddelen voor vrouwen, niet zomaar ontslagen mogen worden en een normaal inkomen. Dit is om ervoor te zorgen dat de situatie voor vrouwen veranderd in allerlei landen. De volgende Vrouwenconferentie zou eigenlijk dit jaar worden gehouden in Tunesië, maar dat kon niet doorgaan door de pandemie. “Wij zijn optimisten dus wij denken dat dit wel moet lukken volgend jaar. Het is heel anders als je via een online meeting met elkaar praat of in het echt”, aldus het lid van het 8 maartcomité

Miss Universe, Miss Universe, Put Yourself First!

Tijdens de manifestatie waren er verschillende optredens. Zo ook van een donkere vrouw die een gedicht voordroeg over ‘Miss Universe’. “Wij vrouwen staan symbool voor het universum, dat wilde ik wel echt benadrukken. Jij bent het middelpunt van je eigen universum en als je vanuit daar manoeuvreert, dan sta je in je kracht”, zegt ze vol trots. Zij vindt het belangrijk om haar stem te laten horen omdat er nog veel onduidelijk is wat betreft de rechten van een donkere vrouw. “Er zijn zoveel dingen met betrekking tot het verleden, wat op dit moment nog belemmerend is. Ik wil black awareness brengen aan mijn mensen, maar ook gewoon in het algemeen. Er is nog heel veel onduidelijk, bijvoorbeeld ook met de zwartepieten discussie, mensen begrijpen het nog steeds niet”. De vrouw merkt dat de rechten voor vrouwen beter wordt en dat er groei te zien is. “Alles wat ik doe, doe ik vanuit balans, ik doe het niet vanuit boosheid.”

Mijn naam is Isabel Borrias, 19 jaar oud en journalist. Ik ben nieuwsgierig en wil altijd alle details van verhalen te weten komen. Mijn creativiteit helpt bij het maken van mooie, pakkende stukken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *